A Világgazdasági Fórum új ötlete: durva korlátozások jöhetnek a klímavédelem jegyében

A Világgazdasági Fórum (WEF) egy újabb okot vagy ürügyet hozott nyilvánosságra, hogy még több megfigyelési technológiát alkalmazzanak az országok: ezúttal az éghajlatváltozásról, pontosabban a szén-dioxid-kibocsátás egyéni szintű nyomon követéséről van szó.

A My Carbon kezdeményezés révén a WEF azon van, hogy az állampolgárokat is bevonja a városi területek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésébe.

Ugyan a világban számos ötlettel próbálják az embereket rávenni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, eddig egyik kezdeményezés se hozott túl nagy sikert. A Világgazdasági Fórum most úgy gondolja, hogy az egyéni megfigyelés lesz a tuti megoldás.

A városokban az egyéneknek tulajdonított kibocsátás aránya 40%, a WEF javaslata az, hogy a COVID-19 világjárvány mintájára polgárok milliárdjait korlátozzák valamilyen módon, természetesen a Föld és a természet megóvásának a jegyében.

Ahogy a Világgazdasági Fórum fogalmazott egy bejegyzésében: “A közegészségügy érdekében elképzelhetetlenül sok korlátozást fogadtak el polgárok milliárdjai szerte a világon”.

Ebből náluk persze az következik, hogy az emberek most már más összefüggésben is nagyobb valószínűséggel fogadják el az életmódjukat érintő korlátozásokat. A korlátozásokat pedig olyan technológiai megoldások segítik, mint a mesterséges intelligencia, a digitalizáció vagy az okoseszközök.

A terv pedig az, hogy a megfigyelési technológiát a személyes szén-dioxid-kibocsátás részletes nyomon követésére használják, valamint “egyéni tanácsokat adjanak az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású és etikusabb termék- és szolgáltatásfogyasztási választásokról”.

Továbbá azt javasolja a szervezet, hogy a “szén-dioxid-intenzív” tevékenységek és áruk költségeit meg kell emelni, miközben gazdasági ösztönzőket kell kínálni a kereslet csökkentésére – másképpen fogalmazva “alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalmi kreditrendszert” kell létrehozni.