A Whatsapp, a Signal és a Telegram titkosítása veszélybe kerülhet

A titkosított adatok hozzáféréséről szóló törvény arra kényszerítené a Whatsappot, a Signalt és a Telegramot, hogy hozzáférést biztosítsanak a felhasználók üzeneteihez.

Az Egyesült Államok republikánusai olyan törvényjavaslatot készítettek elő, amely arra kényszerítené a technológiai vállalatokat, hogy engedélyezzék a titkosított üzenetküldéshez a törvényes hozzáférést. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor az véget vethet az olyan titkosított üzenetküldő alkalmazásokban található adatvédelmi funkcióknak, mint a Whatsapp, a Signal és a Telegram.

Három szenátor erőlteti a titkosítás eltörlését

A titkosított adatokhoz való hozzáférésről szóló törvényt keddben három szenátor ismertette. A javaslat értelmében a titkosított csevegőalkalmazásoknak meg kellene szüntetniük a felhasználói üzenetek titkosítását, így a bűnüldöző szervek szabadon hozzáférhetnének az okostelefonok adataihoz.

A három szenátor, Tom Cotton, Marsha Blackburn és a Szenátus Bírói Bizottság elnöke, Lindsey Graham már korábban is nyíltan ellenezték az applikációk üzeneteinek titkosítási tevékenységét. A  politikusok azt állították, hogy a titkosítás „a hétköznapi felhasználók kommunikációjának biztonságához keveset ad, ám komoly haszonnal jár azok számára, akik tiltott célokra használják az internetet.”

Andi Wilson Thompson, a New America’s Open Technology Institute vezető politikai elemzője kritizálta a törvényjavaslatot. Azt mondta, hogy ezek a követelmények aláássák az egyszerű emberek biztonságát, míg a terroristák és más bűnözők egyszerűen új szolgáltatásokat kezdenek el használni. A végpontok közötti titkosítást az egész világon alkalmazzák. Egyre többen fordulnak olyan adatvédelmet biztosító alkalmazásokhoz, mint a Brave böngésző, vagy a Signal csevegőalkalmazás. Az olyan vállalatok, mint a Telegram, egyre kifinomultabb titkosítási megoldást, és biztonságot vezettek be a felhasználói igények kielégítése érdekében.

Oroszországban a hatóságok két évre betiltották a Telegram használatát, amikor az alapító Pavel Durov visszautasította Moszkva kérést, és nem volt hajlandó a titkosítást feloldani, illetve a felhasználói üzenetekhez való hozzáférését biztosítani. Az Egyesült Államok kormánya is már többször megpróbálta felfüggesztetni az üzenetküldő alkalmazások end-to-end titkosítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.