A WHO mégsem biztos abban, hogy a vuhani laboratóriumnak nincs köze a koronavírushoz

Néhány nappal azután, hogy a WHO küldöttsége bejelentette, nem valószínű, hogy a koronavírus a vuhani laboratóriumból került volna ki, a WHO igazgatója szerint néhány feltételezés még további tanulmányozást igényel.

A koronavírus körül már szinte felsorolhatatlan mennyiségű összeesküvés-elmélet kering. Azt pedig valóban nem tehetjük félre, hogy a vírus eredete még nem teljesen tisztázott. Egyelőre annyi biztos, hogy a vírust először Vuhanban azonosították. Azóta Kína kézzel-lábbal próbálkozik kimászni a csávából, és már azt is felvetették, hogy valahonnan külföldről indult a világjárvány. A WHO küldöttsége egy évvel a járvány kitörése után Kínába utazott azért, hogy mélyebben beleássa magát a probléma tanulmányozásába. A csapat ugyan valóban árkot-berket megvizsgált, néhány feltételezést azonban még most sem tud teljesen elvetni:

Felmerült néhány kérdés azzal kapcsolatban, vajon minden feltételezést megvizsgáltunk-e. Az ügyön dolgozó csapattal elmondhatjuk, hogy valamennyi elmélet továbbra is nyitott maradt, és további tanulmányozást igényel” – állítja a WHO igazgatója, Tedrosz Afhanom Gebrejeszusz.

Ugyan sokak szerint teljesen valószínűtlen, hogy a vírus a laboratóriumból szökött volna ki, számos szakértő olyan találgatást is felvetett, hogy a laboratóriumban vadállatok vírusaival kísérleteznek, és a koronavírus a személyzet egy fertőzött tagja által került ki az intézetből. Bár a WHO még nem ért el maximális sikereket a kutatásban, Kínára egyáltalán nem vet túl jó fényt az, hogy nemrégiben 300 tudományos tanulmányt távolított el a vuhani víruslabor. Ezen gyanús lépésével az intézet pedig újra címlapra került, és nem biztos, hogy ezek után könnyen tisztára tudja mosni kezeit.

Mindenesetre, a WHO szerint a víruslabornak nem valószínű, hogy köze van a koronavírushoz, hiszen elmondásuk szerint a laboratóriumi kutatók, ha új vírust fedeznek fel, azonnal publikálják sikerüket. Ez pedig, mint tudjuk, a koronavírus esetében nem így történt. De vajon valóban nem ők fedezték fel a vírust, vagy csak egyszerűen titokban akarták tartani? Ha pedig a WHO ennyire biztos álláspontjában, vajon miért hagyta nyitva a kaput néhány elmélet előtt?

Vajon a történelem megismételte önmagát?

A küldöttség kiruccanásán Peter Daszak brit tudós is jelen volt, aki közvetlenül a WIV kutatójával, Shi Zhenglivel („Batwoman”) dolgozott együtt, aki különféle denevérektől vett mintákkal kísérletezett. Daszak az EcoHealth Alliance nonprofit szervezet elnöke, mely közel 600 ezer dollárral támogatta a vuhani intézetet a kínai denevéreket vizsgáló kutatási projekt részeseként az elmúlt évek alatt. Most pedig, mivel a laboratóriumot meglehetősen erős rágalmazások érik, felelőségének érzi, hogy segítse a vírus eredetének vizsgálatát. A célhoz vezető út azonban úgy tűnik, egyáltalán nem problémamentes. Daszak ugyanis úgy véli, akár két évbe is beletelhet, mire sikerül megtalálni a vírus származását.

Az Egyesült Államok úgy döntött, egyelőre nem fogadják el a WHO szakértői csoportjának véleményét. Talán nem is kell említeni, hogy ezt eléggé zokon vette a brit tudós, és nemrégiben posztolt tweetjében arra intette Joe Biden amerikai elnököt, hogy jól gondolja meg álláspontját, és ne hagyatkozzon túlságosan az amerikai hírszerzésre. Elmondása szerint ugyanis Trump adminisztrációja alatt sok téves információt hozott le az amerikai média.

Daszak hetekkel a koronavírus kirobbanása előtt azt vitatta egyik interjújában, milyen egyszerű és könnyű volt manipulálni a denevéralapú koronavírust. Egyes virológusok szerint azonban a technika, melyet az intézet előszeretettel alkalmaz túlságosan kockázatos, mivel a kísérletezés során a vírusok könnyen “átugorhatnak” az emberekre. Ez pedig már kétszer valóban megtörtént, pontosabban 2004-ben, amikor a SARS vírus kétszer is elszökött a pekingi kínai virológiai intézetből. Daszak vizsgálati folyamatából és jelentéseiből ez a tény érdekes módon nincs feltüntetve. Ebből kifolyólag pedig sokak szerint a történelem megismételte önmagát.

Mindenesetre a WHO úgy tűnik, nem teljesen biztos állításaiban, és szembeszállt Daszak magabiztos kijelentéseivel. A laboratóriumi szivárgás hipotézise pedig továbbra is fennáll, és meglehet, hogy csak idők kérdése, míg újabb eltitkolt információ lát napvilágot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.