A YouTube cenzúrázta a 2014-es ukrajnai eseményeket bemutató dokumentumfilmet

Az Ukrajna lángokban című 2016-os dokumentumfilmet – amely részletesen bemutatja az ország történelmi konfliktusait, például a 2004-es narancsos forradalmat és az ukrán kormány 2014-es megdöntését – a YouTube betiltotta, mert a videomegosztó szerint megsértette a vállalat “erőszakos vagy grafikus tartalmakra vonatkozó irányelveit”.

A dokumentumfilmet Igor Lopatonok rendezte, producere az elismert filmrendező, Oliver Stone volt. A 95 perces filmben Stone többek között olyan prominens személyekkel beszélget, mint az egykori ukrán elnök Viktor Janukovics, akit a 2014-es forradalom során buktattak meg, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az egyik ilyen beszélgetés során Janukovics elmondja Stone-nak, hogy Joe Biden akkori amerikai alelnök volt a legmagasabb szintű kapcsolata az amerikai kormányban a 2014-es forradalom idején, és hogy: “A probléma az volt, hogy Biden úr egy dolgot mondott, de aztán mást csinált Ukrajnában.”

Robert Parry oknyomozó újságíró kommentálja az akkori helyettes külügyminiszter, Victoria Nuland és az akkori ukrajnai amerikai nagykövet, Geoffrey Pyatt közötti telefonbeszélgetést, amely 2014 februárjában, napokkal a forradalom kitörése előtt szivárgott ki.

“Tehát van ez a figyelemre méltó telefonbeszélgetés, amelyben az amerikai kormány két magas rangú tisztviselője nyilvánvalóan puccsról beszél, illetve arról, hogy hogyan tervezik Ukrajna kormányának átalakítását” – jelentette ki Parry.

Janukovics azt is állította a videóban, hogy a forradalom egy “elkerülhetetlen, tervezett állcsíny volt.”

Miután Oroszország megszállta Ukrajnát, az Ukrajna lángokban című film iránt az érdeklődés az egekbe szökött. Jelenleg a második helyen áll az iTunes amerikai dokumentumfilm listáján, és az iTunes weboldalán népszerű dokumentumfilmként szerepel.

Hiába lett népszerű, a YouTube és az Amazon Prime nem kegyelmezett

De alig néhány nappal a népszerűség fellendülése után a YouTube törölte a filmet Lopatonok Global Tree Pictures YouTube-csatornájáról.

A Global Tree Picturesnek küldött e-mailben a YouTube azt állította, hogy az Ukrajna lángokban megsértette az erőszakos vagy grafikus tartalmakra vonatkozó irányelveket, mivel “a YouTube-on nem engedélyezettek a szenzációhajhász vagy kizsákmányoló módon közzétett erőszakos vagy grafikus felvételeket megjelenítő tartalmak”.

Az e-mailben hozzátette a videomegosztó: “Ez magában foglalja a háborút, baleseteket, orvosi eljárásokat vagy más hasonló felvételeket, hang- vagy képanyagokat, amelyek célja a nézők sokkolása vagy megbotránkoztatása.”

Amellett, hogy eltávolították a YouTube-ról, úgy tűnik, hogy az Amazon Prime Video-on sem maradhatott, hiszen a dokumentumfilm nem jelenik meg a Prime Video keresési eredményeiben.

A film készítője, Lopatonok úgy reagált a Big Tech cenzúrájára és dokumentumfilmjének törlésére, hogy az embereknek megadta a jogot a dokumentumfilm közvetlen letöltésére a Vimeo-ról, és arra buzdította őket, hogy tegyék közzé mindenhol.

Lopatonok emellett létrehozott egy Rumble-fiókot, és feltöltötte a filmet ide is.

“Visszavágunk a #YouTube #cenzúra ellen” – tweetelte Lopatonok.

A dokumentumfilmet többen feltöltötték az Odysee és a BitChute alternatív videómegosztó platformokra is.

Az Ukrajna lángokban filmet azt követően cenzúrázták, hogy az Európai Unió betiltotta az Ukrajna oroszországi megszállásáról szóló, általuk félretájékoztatásnak és dezinformációnak tartott tartalmakat.