Aggasztóan sok lett a munkanélküli Magyarországon

A legfrissebb adatok szerint júniusban 376 ezer álláskereső volt Magyarországon. 130 ezerrel többen kerestek munkát idén, mint az előző év azonos időszakához képest. 

A koronavírus-járvány miatt nemcsak külföldön, de hazánkban is rengetegen veszítették el a munkájukat. Mivel a légiközlekedés és a turizmus hetekre leállt, leginkább ezekben a szektorokban volt érezhető leghamarabb a tömeges elbocsátások szele. Negatívan érintette a pandémia többek között a mezőgazdaság, a közúti áruszállítás, a járműgyártás területeit is, ahol tömeges elbocsátosokra kényszerültek a vállalatok.

2020. júniusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában már 376 300 álláskereső szerepelt, ami közel 130 ezer fős növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 2019. júniushoz képest az álláskeresők száma tehát 51,6%-kal nőtt. Az elmúlt éveket megvizsgálva az tapasztalható, hogy utoljára 2016-ban volt ennél több az aktívan álláskeresők száma. Június hónapban összesen 57,8 ezer munkakereső regisztráltatta magát az illetékes hivatalnál. Az újonnan munkanélkülivé vált emberek száma az előző év ugyanazon időszakát figyelembe véve 44,6%-kal emelkedett. Ez nem azt jelenti ugyanakkor, hogy a koronavírus-válság idején ennyien vesztették el az állásukat. Egyes becslések szerint közel 200 ezer ember lett munkanélküli a vírus miatt, de már sokan új munkát találtak.

A munkanélküliek közel fele nem kapott semmiféle ellátást

Az iskolai végzettséget megvizsgálva az látszik, hogy a legfeljebb általános iskolát végzettek közül került ki a legtöbb állását elvesztő. Összesen 138,2 ezren lettek munkanélküliek, ez nagyjából 36,7%-ot jelent. A munkanélküliek körében középfokú iskolai végzettséggel 212,3 ezer fő (56,4%), felsőfokú végzettséggel 25,8 ezer fő (6,9%) rendelkezett.

A vizsgált hónapban 200 ezer álláskereső volt jogosult valamilyen pénzbeli ellátásra, akiknek 62,6 százaléka álláskeresési ellátásban, 37,4%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők nagyjából 46,7%-a, azaz közel 176 ezer ember semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Ennek az lehet az egyik oka, hogy az elmúlt három évben nem rendelkezett legalább 365 napnyi bejelentett munkaviszonnyal. Emellett sok fiatalt gyakornokként foglalkoztattak, ahol csak az jogosult, akinek az elmúlt négy éven belül volt legalább kétszáz nap munkaviszonya. Felmerül az is, hogy sokan feketén dolgoztak, így értelemszerűen járulfizetés hiányában nem kaphattak semmiféle ellátást.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8% felett volt. A legkevesebb álláskereső Budapestről került ki, de aránylag alacsony munkanélküliségi ráta volt tapasztalható Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád, Komárom-Esztergom, Vas és Fejér megyében is.

Kapcsolódó cikkeink:

Tömeges leépítésekkel válaszoltak a járványra Európa legnagyobb vállalatai

6000 munkavállalójától szabadul meg a Qantas légitársaság

Csúcson az amerikai munkanélküliség, 46 millió segély kérelem érkezett be

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük