Ahol gyorsabb lovas hírnökkel adatot továbbítani, mint az interneten

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ki gondolta volna, hogy Németország egyes részein olyan szinten elmaradott a vezetékes és nem vezetékes internetkapcsolat, hogy azt még néhány afrikai ország telekomszolgáltatója is megmosolyogna. Magyarországon, és Európa zömén megszokhattuk, hogy szempillantás alatt óriási mennyiségű adatot vagyunk képesek letölteni.

Nem úgy Németország egyes területein, mint például a németországi Schmallenberg-Oberkirchen városban, ahol az újságírók még tavaly decemberben tesztelték, hogy kiderítsék melyik a gyorsabb: az internet vagy a ló?

A lényeg, hogy Németországban írdatlan internetsebesség különbségek vannak, mialatt bizonyos területeket nagy sebességű optikai kábelekkel szolgálnak ki, addig másutt megteszik a réz telefonvonalak, amiből következik a lényegesen kisebb sebesség.

Innen jött a kísérlet, ami a fotógárfus Klaus-Peter Kappest házából indult, aki elkezdett mintegy 4.5 GB méretű fotóalbum feltöltését az internetre, hogy azt továbbítsa a nyomdának. Ezzel egyidőben egy DVD-t adtak át két lovas hírnöknek, akiknek a 10 kilométerre lévő nyomdába kellett a fotóalbumot elszállítania. A lovak meglepetésre megnyerték az adattovábbítás versenyét, körülbelül egy óra alatt tették meg az utat, miközben Kappest rézvonalán keresztül történő adatfelvitel még mindig csak 61%-nál járt.

Normális esetben a netes adattovábbítás játszi könnyedséggel nyert volna, különösen nagyobb távolságok esetében. Ami még fontosabb, Kappest otthonában már be volt vezetve egy optikai kábeles vonal is, de ahhoz, hogy beszereljék a telekomszolgáltató szakemberének kellett volna kimennie. A szolgáltatók azonban nem preferálják az ilyen eldugott kis helyeket, mint amilyen Schmallenberg-Oberkirchen is, szóval igyekeznek minél távolabbri időpontra kitolni a beszerelés időpontját. A mutatvány mindenesetre nagyszerű mód volt arra, hogy felhívja a figyelmet arra a furcsaságra, hogy az egyébként számos dologban világvezető Németországban egyes helyeken nincs megfelelő sebességű internetkapcsolat.

Az adatátvitel sebessége egyébként folyamatosan nő: egy ausztrál kutatócsoport tavaly rekordot döntött és 44.2 terabit/másodperces sebességet ért el.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.