Amikor az állami propaganda humanitárius vészhelyzetbe sodor egy országot

“A Covid lefutó ágban van” – mondta március elején Harsh Vardhan, India egészségügyi minisztere. De alig több mint egy hónappal később a koronavírus káoszba taszította Indiát. Az állami propaganda elképesztő humanitárius válságot okozott az országban, melyért a felelősséget nem vállalja egy politikus sem. Ilyen az, amikor a kormány összehord hetet-havat, az viszont köszönőviszonyban sincs a valósággal.

A mainstream média már hetek óta attól hangos, hogy Indiában naponta rekordszámú új Covid-19-es esetet jelentenek, a kórházak annyira túlterheltek, hogy képtelenek új betegeket fogadni, az oxigén- és gyógyszerkészletek kimerültek, és az emberek orvosi ellátás nélkül meghalnak, a holtesteket pedig a közterületen égetik el.

Az elmúlt hetekben, amikor az országban a halálos áldozatok száma meghaladta a 200 000-et, sokan a közösségi médiában kértek segítséget és kerestek információkat az intenzív ágyakról és a létfontosságú oxigénkészletekről. Mások önkéntes munkát vállaltak és napokat töltöttek azzal, hogy megbízható információkat találjanak, azokat pedig megosszák a kétségbeesett betegekkel és hozzátartozóikkal.

Az állam az egyik legnagyobb kamu hír gyártó

A félretájékoztatás már mindennapos, ami bizony emberéleteket követelhet. A kamu híreket viszont nemcsak a közösségi médiában terjesztik a sokszor unatkozó felhasználók, hanem az indiai kormánytól is rengeteg megtévesztő, tudományos bizonyítékokra nem alapuló információt kapnak a helyiek.

Egyre több helyen terjedt el az, hogy a légzési nehézségekkel küzdők oxigén helyett használhatnak inhalációs maszkot. Ebbe a készülékbe az emberek folyékony gyógyszert raknak, melyet köd formájában belélegezhetnek. Az orvosok arra figyelmeztettek mindenkit, hogy az eszköz használata nemhogy nem használ, hanem tovább ronthat a koronavírusos betegek állapotán. Ettől független az indiai miniszterelnök szembe menve az szakemberek véleményével, maga beszélt a készülék áldásos hatásáról az egyik rádióműsorban, a Mann Ki Baat-ban és mindenkit arra biztatott, hogy maradjon csak otthon és gőzöljön.

A kormány menteni akarja a már menthetetlent és tagad mindenféle vészhelyzetre utaló állítást. India hiába az egyik legnagyobb vakcinagyártó, az ország készletei hamarosan kifogynak. Többen bírálják a kormányt azért, hogy hamis információk garmadával árassza el a tévé-rádióműsorokat és a közösségi médiát, miközben egyre több áldozatot szed a kór. Több kórház jelezte, hogy képtelen ellátni a folyamatosan érkező betegeket és több eszközre, az egészségügyi infrastruktúra mihamarabbi fejlesztésére lenne szüksége, a kormány viszont egyszerűen figyelmen kívül hagyja a kéréseiket.

Sőt, a valódi helyzetre fittyet hányva az állam vezetése engedélyezi a politikai gyűléseket és a vallási fesztiválokat, valamint összejöveteleket, ahol több ezren jönnek össze, egymásnak átadva a vírust.

Az a vád is napvilágot látott, hogy a nemzeti kormány az új esetek és a halottak számát illetően hamis információkat ad. Nap, mint nap kevesebb esetet jelent, hogy ezzel is legalább papíron kevésbé tűnjön súlyosnak a helyzet, de a valóságban nem lélegezhet fel senki. A csökkenő számú fertőzöttekről szóló híresztelések tehát nem feltétlenül igazak. A gazdagok már magángépekkel menekülnek az országból, többnyire Dubajba és a Maldív-szigetekre. Ez viszont azt a veszélyt rejti magában, hogy a koronavírus indiai változatát széthurcolják az egyébként rendkívül népszerű üdülőhelyeken is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük