Alternatív videómegosztók, ahol nem kell a cenzúrától tartani

Az utóbbi időben egyre nagyobb problémává válik az, hogy mit lehet elfogadhatónak tekinteni az interneten és mi az, ami bizonyos emberekre vagy csoportokra nézve annyira sértő, hogy nincs helye a világhálón. Az amerikai internetes óriások platformjain, a Facebookon, a YouTube-on és a Twitteren egymást követik a letiltott vagy épp megengedett tartalmak által kiváltott botrányok, ami talán sokak számára a Trump körüli Twitter botránnyal csúcsosodott ki.

Az egyik oldalon állók a szólásszabadság védelmében egyenesen elnyomó cenzúrának nevezik a hivatalosan jellemzően „gyűlöletbeszéd” miatti sorozatos tartalomtörléseket, míg a másik oldal képviselői szerint minden olyan tartalom, ami egy csoportra negatív hatással lehet káros és nincs helye az interneten.

Néha valóban nehéz eldönteni hol is húzódik meg a határ a vélemény és az uszítás között, azonban az utóbbi időben olyan nagy mennyiségű tartalom került le a YouTube-ról és a Facebookról abszurd apróságokért, hogy virágkorukat élik az alternatív, tartalomszelekciót a lehető legkevésbé alkalmazó közösségi felületek.

A téma aktualitása miatt, azok számára, akiket érdekelnek hasonló kezdeményezések íme egy rövid lista a teljesség igénye nélkül.

Odysee

Az Odysee egy decentralizált, blokklánc alapú videómegosztó platform, amelyen a tartalomgyártók kriptovalutát kereshetnek a videómegtekintések után. Az LBC nevű digitális érme használatával megkerülhetőek a kívülről érkező demonetizációs törekvések, például ha cenzúra céljából a Paypal és hasonló fizetési szolgáltatók nem hajlandóak együttműködni az oldallal és a felhasználókkal a pénzügyi megoldások biztosításában.

BitChute

Ez a videómegosztó platform a torrentek világából ismert peer-to-peer technológiát ülteti át az online videók világába. A peer to peer technológia lényege, hogy az adatok nem egy központi szerveren vannak, hanem folyamatosan mozognak a hálózatban résztvevő felhasználók számítógépei között, így azokat jóval nehezebb eltávolítani az internetről.

Rumble

A Rumble egy olyan videómegosztó platform, amely számos alkalommal eltántoríthatatlanul elkötelezte magát a „politikai alapú cenzúrával” szemben. Bár az oldalán akár 4k minőségben is nézhetünk videókat, az oldal hagyományos megoldásokon nyugszik, így kérdéses, hogy adott esetben mennyire lenne ellenálló külső nyomásgyakorlással szemben.

Bittube

Egy újabb peer-to-peer és blokklánc megoldásokkal operáló, IPFS technológiát is használó portál. Érdekessége, hogy a tartalomkészítőket nem a megtekintésének számának függvényében, hanem közvetlenül a megtekintési időtől függően jutalmazza saját TUBE nevű digitális tokenjével. Pénzügyi modelljéből adódóan, semmilyen hirdetés, vagy harmadik fél által szponzorált tartalom nincs az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.