Amikor egy fizetési szolgáltató indoklás nélkül elveszi a pénzed

Közel 250 000 dollárt foglalt le a PayPal 3 ügyfelétől, akik még magyarázatot sem kaptak az online fizetési szolgáltatótól.

A PayPal Holdings Inc. népszerű digitális fizetési platform – amely a kriptovilágban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – a napokban súlyos vádakkal szembesült.

Befagyasztotta az ügyfelek pénzét, és nem volt hajlandó magyarázatot adni a lépésére, nyilatkozta három számlatulajdonos egy szövetségi perben. A felperesek azt állítják, hogy a vállalat az alapvető szabályokat megsértve, jogellenesen lefoglalta személyes tulajdonukat.

Az egyik felperes, Shbadan Akylbekov, akinek 172 000 dollárját foglalta le a fizetési platform. Az érintett egy felesége tulajdonában lévő cég számláját használta, amely Hyaluron tollakat, tű nélküli tollakat árul. A pénz eltűnt, miután a PayPal hat hónapra befagyasztotta a számlát, mondván, hogy “megsértette a PayPal felhasználói megállapodását és használati szabályzatát azzal, hogy az FDA által nem jóváhagyott injektálható töltőanyagok értékesítéséért fogadta el a fizetéseket”.

Egy másik felperes, Lena Evans, aki 22 éven át használta a PayPal-t, azt mondta, hogy a számláját mindenféle ok nélkül korlátozták, és 26 984 dollárt vettek el tőle.

A harmadik felperes, Roni Shemtov számlája szintén befagyasztásra került, és 42 000 dollárt foglaltak le tőle. Amikor kapcsolatba lépett a céggel, különböző magyarázatokat kapott. Először azt mondták neki, hogy vagyona befagyasztására azért került sor, mert több számla is használja ugyanazt az IP-címet. Második alkalommal már azt mondták neki, hogy a számláját azért fagyasztották be, mert jógaruhákat árult a piaci árnál 20-30%-kal alacsonyabb áron. Egy harmadik ügyfélszolgálati munkatárs magyarázata szerint azért tiltották le, mert több fiókja van, ami állítása szerint hazugság.

A vállalat már korábban is kivívta néhány népszerű felhasználó haragját, köztük Chris Moneymakerét (a 2003-as World Series of Poker győztese), aki perrel fenyegetőzött, miután elmondása szerint a PayPal 12 000 dollárt tartott vissza a pénzéből.

„Bárki más, akinek a pénzét elkobozta a PayPal nyugodtan forduljon az ügyvédeimhez, akik csoportos keresetet indítanak” írta Chris egy tweetjében. A poszt után 10 nap sem telt el, amikor a PayPal rejtélyes módon visszaadta a pénzét.