Angliában kötelezhetik az oltást az egyetemeken, a magyar fiatalokra is ez vár?

A brit kormány megerősítette, hogy kötelezheti az egyetemi hallgatókat arra, hogy a koronavírus vakcina mindkét adagját megkapják, ha személyesen is részt akarnak venni a tanórákon, az előadásokon, vagy ha esetleg továbbra is a diákotthonok lakói szeretnének maradni. Meg kell mondani, a bejelentés sokaknál kiverte a biztosítékot… Vajon a magyarországi fiatalokra is ez vár?

A felvetés egyelőre ugyan még csak a levegőben lebeg, Vicky Ford oktatásügyi miniszter viszont már most kijelentette, hogy „nagyon fontosnak tartja”, hogy a fiatalok megkapják a védőoltást.

Nyilvánvalóan nem tudok alátámasztani dolgokat, melyek egyelőre még nincsenek bejelentve, de minden gyakorlati szempontot meg kell vizsgálnunk, hogy biztonságban tudjuk hallgatóinkat és folytathassuk az oktatást. – tette hozzá – És amint azt tudjuk, a vírus terjedését csak a vakcinával állíthatjuk meg.”

Ford egyébként nemrégiben még azt állította, hogy az oltás az egyetemi előadásokon való részvételre nem lesz kötelező. Természetesen azóta már változott egy-két dolog, viszont tekintettel az egyetemek önigazgató jellegére, valószínűleg közel sem lesz egyszerű kötelezővé tenni az oltást.

Sokan szkeptikusak a kormány módszereivel kapcsolatban

Angliában egyébként Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben már bejelentette, hogy védettségi igazolvány nélkül ne is álmodozzunk éjszakai szórakozóhelyek látogatásáról szeptember végétől. Az efféle elképzelések, melyek teljeskörűen kizárják a negatív COVID-teszt vagy az ellenanyag bizonyításának alternatív módszerei, nem is csoda, hogy sokak ellenszenvét kivívja. A helyi pártok pedig elég szkeptikusak a kormány módszereivel kapcsolatban, elmondásuk szerint ugyanis mindezzel a polgárok elszigeteltségét idézik elő. De már felmerült az is, hogy lényegében csak arra próbálják ösztönözni a fiatalokat, hogy mihamarabb megkapják a vakcina mindkét adagját.

Nemrégiben egyébként, pontosabban július 19-én, feloldották a korlátozások többségét Angliában, azóta pedig ugyan voltak egetverő számok, most ismét csökkenni kezdett a fertőzöttek száma. Egy helyi szakértő ugyanakkor továbbra is óvatosságra és türelemre inti az embereket. Szerinte ugyanis nem tanácsos még előre inni a medve bőrére, hiszen a pozitív esetek számának csökkenése lényegében csak annak tudható be, hogy az iskolák bezárásával kevesebb fiatalt tesztelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.