Áprilistól indulhat az űrturizmus? Jeff Bezos Blue Originja újabb sikeres teszten van túl

Jeff Bezos privát űrkutatással és űrturizmussal foglalkozó cége, a Blue Origin csütörtökön 14. tesztútját is sikeresen teljesítette, amely során a New Shepard űrhajó új hordozórakétáját és kabinját tesztelték, jelentette a CNBC. A teszt az utolsó lépések egyike az emberek szállítása előtt, mely jelen állás szerint akár már kora áprilisban elindulhat.

Sikeres konfigurációs tesztet végzett el a Blue Origin: hamarabb lesz elérhető az űrturizmus, mint gondoltuk?

A Blue Origin nagyon belehúzott az űrturizmus versenyébe: Jeff Bezos cége ugyanis tizennegyedik tesztútját is sikeresen folytatta le a tegnapi nap során. Az NS-14-nek keresztelt teszt egy teljesen új hordozórakéta és egy továbbfejlesztett kabint is vizsgált a próba során.

A mostani tesztút ezen kívül egyike volt annak a két konfigurációs tesztnek is, amely a fejlesztés utolsó szakaszát jelzik. A CNBC értesülései szerint a stabil konfigurációs teszt azt is jelenti emellett, hogy a két végső teszt között már nem fognak jelentős változtatásokat eszközölni a jelenlegi beállításokon. A második teszt így várhatóan hat héten belül, február második felében útnak is indulhat. Ezt követően az első valós, embereket is szállító utazást kora áprilisra várhatjuk. A következő teszt során már a legénység be- és kiszállását is gyakorolni fogják.

Az áprilisi indulás azonban néhány forrás szerint meglehetősen ambiciózus tervnek tűnik, mivel a hat hetente történő utazás kivitelezése nagyon szoros határidőket feltételez. Csúszást pedig a korábbi teszteknél is láthattunk: az NS-13 például csak októberben lőtt fel a szeptemberi tervezett indulás helyett. Azt megelőzően kilenc hónapon keresztül egyáltalán nem indítottak tesztutakat.

A szoftverek felülvizsgálata is problémát okozhat az április indulásnál, ugyanis ez szintén alapfeltétele a tizenötödik tesztnek. Ezzel azonban március előtt nem valószínű, hogy végezni fognak.

A New Shepard a tervek szerint 100 kilométeres magasságba fogja szállítani az utasokat. A nullás gravitációban ezt követően néhány percet töltenek el az űrturizmus lehetősége iránt érdeklődők, majd visszaindulnak a Földre. Az élményhez természetesen óriási ablakok járulnak hozzá, ahonnan az utazók kitekinthetnek bolygónkra és az űrre is. A rakéták és a kabinok a New Shepard esetében nem egyszer használatosak: a rakéták vertikálisan térnek vissza a földfelszínre, míg a kabinok ejtőernyővel jutnak vissza.

Jeff Bezos 2000-ben alapította űrkutatással és az űrturizmus lehetőségével foglalkozó cégét. Fejlesztésébe azóta minden évben személyes vagyonából öl óriási összegeket, melyet főként saját Amazon részvényeinek eladásából finanszíroz. Ez a korábbi években nagyjából 1 milliárd dolláros összeget jelentett, tavaly azonban Bezos csaknem 10 milliárd dollárnyi részvénytől vált meg. Így könnyen lehet, hogy a Blue Origin támogatása is nagyobb mértéket öltött – a rohamos fejlesztések legalábbis ezt támasztják alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük