Argentína államcsőd szélén: Képtelen visszafizetni az IMF-től kapott hitelt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ördögi kör: ez Argentína. A latin-amerikai ország ismét nem tudja visszafizetni a 45 milliárd dolláros adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), jelentette be Christina Fernandez de Kirchner argentin elnök.  

Egy valamit már talán most leszögezhetünk: Argentína egymásra halmozza adósságait és az ezzel járó államcsődöket. Christina Fernandez de Krichner (CFK) argentin elnök a Buenos Aires-i rendezvényen elmondta, újra államcsődbe került az ország, és nem tudják visszafizetni adósságukat az IMF-nek mondván, „egyszerűen nincs elegendő pénzünk rá.” Az IMF történetének egyébként legnagyobb hiteléről beszélünk, melynek egyezményét még 2018-ban írtak alá. De Krichner már egyébként akkor ódzkodott a megállapodástól, és a legutóbbi beszédében is elmondta, hogy a szerződés feltételei „elfogadhatatlanok”. Felszólította továbbá az ellenzéket, hogy segítsen kilábalni a fennálló helyzetből, hiszen Mauricio Macri volt elnök kormányzása alatt ők voltak a felelősek az adósság felvállalásáért:

Nem azt mondjuk, hogy ne fizessük ki az adósságot… Több erőfeszítésre és időre van azonban szükségünk ahhoz, hogy a kormánypárt és az ellenzék egy megfelelő helyzetbe kerüljön.” – nyilatkozta.

Krichner egyébként Martin Guzman pénzügyminiszter és Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója ülésezése után tette a megjegyzését. Az egyeztetés elvileg pozitívan alakult, gyakorlatilag… Nos, láthatjuk.

Hogyan tovább?

Argentína már évek óta halmozza adósságait. Benjamin Gedan, az Argentínai Projekt igazgatója szerint a kormány „hozzáállása egyáltalán nem eredményes, és tovább nehezíti a gazdasági miniszter erőfeszítését.” Ugyan a hároméves terv központjában a bizalom erősítése és a gazdaság stabilizálása állt, az ország nem tudott kilábalni helyzetéből. A gazdaság recesszióban, a peso árfolyama a dollárral szemben pedig romokban hever. Na és aztán jöjjön a világjárvány, az infláció és a totális államcsőd. Összességében tehát a latin-amerikai ország politikusai patthelyzetbe kerültek.

Az országban az előrejelzések szerint az infláció idén közel 50% lesz, a munkanélküliség kétszámjegyű. A kormány tavalyi, 65 milliárd dolláros adósságátalakító programja nem jött be, ezért kénytelen a pénznyomtatásra hagyatkozni, hiszen a külföldi hitelekhez sem fér hozzá.

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.