Ausztria Svájcba szállíttatta az aranyát, az viszont sosem érkezett meg

Az osztrák jegybank (OeNB) 2015-ben új aranytárolási koncepciót vezetett be, mert az országos számvevőszék (Rechnungshof, továbbiakban RH) megállapította, hogy túl sok aranyat tárolt Londonban, a Bank of Englandnél (BOE). Az OeNB 90 tonnát tervezett a hazaszállítani, 50 tonnát pedig Svájcba. Öt éven belül (2020-ra) az új tárolási koncepciónak meg kellett volna valósulnia. 2018-ban az arany megérkezett Ausztriába. A Svájcba irányuló szállítmány azonban a mai napig nem.

Először is, a probléma nem Londonban van. Az OeNB-nek nem okozott gondot 90 tonna kivonása, így nincs ok van azt gondolni, hogy további 50 tonnát ne lehetne kivenni. Ausztria politikailag jó viszonyban van az Egyesült Királysággal, ellentétben Venezuelával, amelyet az elmúlt években megakadályoztak a repatriálásban.

Másodszor, az RH két dokumentumában – egy 2015-ös és egy 2018-as – bizonyíték van arra, hogy az OeNB már tárolt aranyat a svájci központi banknál (SNB), és 50 tonnát akart hozzáadni ugyanehhez a letéthez. A svájci központi bank páncéltermének felújítását 2018-ra tervezték befejezni, de úgy tűnik a munkálatok több évvel tovább tartanak. Ezért az OeNB kénytelen volt elhalasztani a szállítást.

Mindkét fentebb említett dokumentumban számos bank, intézmény és letétkezelő tényleges neve helyett kódnevek szerepelnek. Bár elegendő információ került nyilvánosságra ahhoz, hogy megfejtsük, ki kicsoda.

Az aranypuzzle kirakása

2014-re az OeNB minden kereskedelmi bankoknál vezetett számláját lezárta, és a svájci Nemzetközi Fizetések Bankjánál lévő fémét kiosztották. A korábban svájci kereskedelmi bankoknál tartott aranyat az OeNB a svájci központi banknál vezetett számlájára helyezték át.

2013-ban az OeNB lezárta a két svájci kereskedelmi banknál tartott aranybetéteket, amelyekben összesen mintegy hét tonna aranyat tároltak, és a hét tonna aranyra vonatkozóan a svájci C letétkezelőnél [SNB] nyitott egy aranybetétet.

2013. december 31-én a kereskedelmi bankoknál tárolt fizikai készleteket végül teljes egészében felszámolták kockázati megfontolások miatt.

A svájci intézménynél [BIS] tartott mintegy 14,3 tonnányi fémszámlát 2014. január 30-tól fizikai készletté alakították át.

Az OeNB aranykészlete 2014 óta négy páncélteremben van elszórva, és ezt így is akarja tartani.

A számvevőszék megállapította, hogy az OeNB 2014 óta fizikailag négy páncélteremben (OeNB, Osztrák Pénzverde, Ban of England, svájci központi bank) és a BIS-nél tarthatja az aranyat, mivel a BIS nem rendelkezik saját páncélteremmel, így a BOE, az SNB és a Federal Reserve Bank of New York letéti szolgáltatásait veszi igénybe.

A figyelmes olvasók észrevehették, hogy 2015-ben az OeNB nyilvánosságra hozta, hogy 6 tonnát tárolt Svájcban, ami kevesebb, mint 14,3 tonna a BIS-nél, plusz 7 tonna közvetlenül az SNB-nél. A magyarázat a BIS által végrehajtott helycsere (az SNB-től a BOE-hez) ugyanazon a napon, amikor a fémet kiadták.

Az OeNB 2014. január 30-án a svájci intézménynél [BIS] vezetett számlán nyilvántartott szállítási követeléseket átutalta az intézménynek az angliai letétkezelőnél [BOE] vezetett számlájára.

A swapot követően az OeNB körülbelül hét tonna aranyat tartott az SNB-nél. Nagyjából megfelel az említett 6 tonnának. A BOE-ból az SNB-be fémtranszportot végző swap szerződő fele ismeretlen.

Az RH elsősorban az arany földrajzi eloszlásáért és azért aggódik, hogy az OeNB ellenőrizni tudja azt. Az RH dokumentumában az áll, hogy “a legátfogóbb megállapodás a svájci C letétkezelővel [SNB] kötött megállapodás volt”. Bár már 2013-ban is korlátozott volt a könyvvizsgálati hozzáférés.

A svájci letétkezelő [SNB] 2013. május 8-án kelt levelében tájékoztatta az OeNB-t, hogy általánosságban hozzáférhet az OeNB tárolt aranyához, de rámutatott, hogy 2018-ig korlátozások lesznek e tekintetben… Az OeNB megkeresésére a számvevőszéki utóvizsgálat során 2017 februárjában a svájci letétkezelő megerősítette, hogy az OeNB 2019-től kezdve normális hozzáférést kap a letétkezelőhöz, de addig nem.

A jelek szerint az SNB 2013-ban kezdte meg az aranyak kiköltöztetését a berni Bundesplatz 1-ből a Kandersteg melletti szövetségi bunkerbe, amivel a páncélteremhez való hozzáférést korlátozták. A korlátozások feloldásának időpontjai többé-kevésbé megfelelnek az SNB éves jelentéseiben szereplő előrejelzéseknek. Az SNB 2018-ban hozta nyilvánosságra először, hogy a felújítás 2021-re csúszik. 2019-ben a befejezést 2022-re tűzték ki. 2021-ben viszont tovább csúsztatták, egészen 2024-re.

A helyszíni ellenőrzés stagnálása mellett az OeNB-nek a felújítás miatt várnia kellett az 50 tonna Londonból az SNB berni páncéltermébe történő szállítására.

A svájci C letétkezelővel [SNB] 50 tonna aranyra vonatkozó megállapodás megkötésével a letétkezelőket szétszórták, ami az angliai letétkezelőnél [BOE] a koncentrációs kockázatot hivatott csökkenteni. Ez a csökkentés azonban erősen korlátozott volt olyan külső körülmények miatt, amelyeket az OeNB nem tudott befolyásolni. 2019 elejéig felújítási munkálatok miatt kezdetben legfeljebb mintegy hét tonna aranyat lehetett tárolni ebben a svájci raktárhelyiségben.

Később újabb felújítási munkálatokat említenek a svájci C raktárban (SNB), ami miatt nem lehetett az 50 tonnát azonnal elszállítani.

Következtetés

Az aranyiparban is többnyire a spekuláció van túlsúlyban. 2013-ban sokan elégedetlenkedtek azon tempó miatt, amellyel a német központi bank (BuBa) bejelentette, hogy visszaszállítja az aranyat New Yorkból: 300 tonna 7 év alatt. Végül kiderült, hogy a német jegybank az LBMA Good Delivery szabványait nem teljesítő rudakat akarta feljavítani. Amikor 2017-ben idő előtt befejezte a repatriálást, a Financial Times azt írta, hogy 55 tonnát Svájcon keresztül irányítottak, “ahol két olvasztó újraformázta az aranyrudat”, mielőtt az Frankfurtba került.

Az OeNB Londonból Svájcba történő szállításának késésére is van magyarázat. Valószínűleg az OeNB-nek időre volt szüksége a Londonból hazatérő 90 tonna ellenőrzéséhez és méréséhez. Mindenesetre tudta, hogy az SNB-nek szánt szállítmányra néhány évet várni kell, ezért döntöttek úgy, hogy 2020-ig megvalósítják az új tárolási koncepciót. De aztán a felújítás a vártnál tovább tartott, és az OeNB-nek ehhez alkalmazkodnia kellett.