Itt a forradalmi megoldás a divatipar környezetszennyezésére

Az utóbbi időben egyre többen elítélik a divatipart az etikátlan és környezetszennyező gyártási folyamatok miatt.

A műanyag átszőtte a ruhaipart

A műszálas anyagok hihetetlenül gyors fejlődésének köszönhetően a susogós melegítők már csak halvány emlékként élnek a fejünkben. A ruhaipart mostanra teljesen átszőtték a kőolaj származékokból készült kelmék. Az olajfinomítás melléktermékeiből készült műszál rendkívül olcsón és nagy mennyiségben előállítható. Ezen kívül szinte végtelen a felhasználási lehetőségek tárháza, ami a természetes anyagokra nem annyira jellemző.

A vállalatok azonban egy nagyon fontos szempontot nem vettek figyelembe az eddigiek során: a gyártás környezeti terhelését. A műszál előállítása, annak festése és végül az elkészült termékek egyáltalán nem nevezhetők környezetbarátnak. A divatipar egymagában felelős a szén dioxid kibocsátás 10%-ért, ami több mint a légiközlekedés és a szállítás együttes kibocsátása éves szinten. Ráadásul a bomlófélben lévő ruhadarabokból mikroműanyagok kerülnek az ivóvízbe.

Változás a divatiparban

A divatiparban azonban még ha lassan is, de elindult a változás. Vásárlói nyomásra egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok, mint például a karbonsemlegesség.

Több kutató már évekkel ezelőtt megkezdte a munkát, hogy olyan anyagokat állítsanak elő, amelyeket környezetbarát módon lehet nemcsak előállítani, de újrahasznosítani is. Többen is az algában vélték felfedezni az új “szuperanyagot”.

Ringat a víz

A Charlotte McCurdy által kifejlesztett alga alapú esőkabát akkora sikert aratott, hogy azt 2019-ben még a New York-i Smithsonian múzeumban is kiállították. Az Arizonai Állami Egyetemen dolgozó McCurdy akkor még álmodni sem mert arról, hogy egy nap az alga ruhája majd tömeggyártásba kerülhet. Mint mondta, ő csak szerette volna megmutatni a világnak, hogy más lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak a műanyagon kívül.

Vele ellentétben az izraeli Algaeing csapata azonban már olyan megoldásokat fejleszt, amelyeket akár már most is alkalmazhatnak a nagy gyártók. A cég először algából készült festékeket fejlesztett ki, amelyek a jelenleg is használt gyártási folyamatok során is felhasználhatóak. Renana Krebs, a cég alapítója elmondta, hogy ezáltal az alga könnyebben bekerülhet a nagy cégek által használt anyagok közé. Miután több nagyvállalat is meggyőződött arról, hogy az algafesték nemcsak környezetbarát, olcsó, és remekül marketingelhető, fellendült az üzlet. Krebs szerint mára már alig tudnak lépést tartani a gyártói igényekkel, mint mondta, a gyártók az összes készletüket pillanatok alatt elkapkodják.

A jövő

Az alga tehát szép csendben belopakodott a tömegtermelésbe. Krebs csapata most olyan alga alapú szál kifejlesztésén dolgozik, amelyből a hagyományos eljárásokkal is lehet szövetet készíteni.

Eközben az alga pedig szépen, és legfőképpen gyorsan növekszik az izraeli zárt rendszerű, napenergiát felhasználó rendszerükben. A alga alig három hét alatt megnő és eközben rengeteg szén-dioxidot köt meg a légkörből. A zárt rendszernek köszönhetően pedig 80%-kal kevesebb víz kell a termesztéséhez, amely során egyáltalán nincs szükség növényvédő szerek használatára. A jövő alga ruhái nem csak a gyártás során nem fogják terhelni a környezetet, de az újrafelhasználásuk is zöld lesz: egyszerűen kidobhatjuk majd az alga pólónkat a komposztálóba.