Az Amazon kihúzta a dugót – lekapcsolták a Parler közösségi médiát

Elérhetetlenné vált az alternatív közösségi média, a Parler weboldala. Az Amazon lekapcsolta a platform tárhelyszolgáltatását. Ismét a nagy technológiai vállalatok nyertek? 

Épp tegnap számoltunk be arról, hogy folyamatosan nő az érdeklődés az alternatív közösségi média platformok iránt. Az elmúlt napokban leginkább Donald Trump leköszönő amerikai elnök hívei regisztráltak olyan alkalmazásokra, mint a Parler. A cenzúramentes platform letöltéseinek a száma drámain megugrott Trump elnök Twitteren, Facebookon és Snapchaten történő letiltása után, amit a Google és az Apple sem hagyott szó nélkül.

Előbb a Google blokkolta a közösségi hálót és törölte az alkalmazást a Play Store áruházból, melyet tegnap délután követett az Apple is. A két giga vállalat közölte, hogy amíg a Parler nem moderálja a felületén regisztráltak kommunikációját, addig elérhetetlen lesz az applikáció a két cég alkalmazás-áruházában. A vállalat weboldala tegnap még elérhető volt, hétfőn reggel viszont az Amazon lekapcsolta azt. Mivel a Parler az Amazon Web Services (AWS) felhőalapú szolgáltatási platformjára támaszkodott, így gond nélkül offline állapotba tudta helyezni az egyre népszerűbb közösségi háló oldalát az amerikai e-kereskedelmi óriás.

Az Amazon a döntését azzal indokolta, hogy “egyre több az erőszakos tartalom a Parler weboldalán, amelyek sértik a használati feltételeinket”, áll a Parlernek küldött levelében.

Szombaton az Apple a Google nyomdokaiba lépett és eltávolította a Parlert az App Store-ból. 24 órát adott a cégnek arra, hogy megfelelő intézkedéseket hozzon az „erőszakra buzdító bejegyzések terjedésének megakadályozására”.

A Parler vezérigazgatója, John Matze így kommentálta a big tech cégek lépését:

„Ez a technológiai óriások összehangolt támadása volt, amely megöli a versenyt a piacon. Túl gyorsan voltunk túl sikeresek. Számíthattok arra, hogy a verseny és a szólásszabadság háborúja folytatódik. Ezek a cégek kísérletet tettek nemcsak az alkalmazás kivéreztetésére, hanem az egész vállalat megsemmisítésére. És nemcsak ez a három vállalat. A szöveges üzenetküldő szolgáltatásoktól kezdve az e-mail szolgáltatókon át az ügyvédeinkig mindenki ugyanazon a napon fordult ellenünk” – mondta Matze a Fox News-nak. A cég CEO-ja azt ígérte, hogy most minden erejével azon van, hogy új webhely szolgáltatót keressen. A Parler lekapcsolása után az a pletyka terjedt el, hogy a Donald Trump a Parlerre költözne, miután már szinten minden nagyobb közösségi média blokkolta a fiókját.

Matze hétfőn azt írta: “valószínűleg a vártnál tovább leszünk elérhetetlenek”. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.