A FED elnöke is az orosz ál-Zelenszkij áldozatául esett

Jerome Powell, a Fed elnöke több bizarr, vagy inkább sokkoló vallomást tett egy Volodomir Zelenszkij ukrán elnöknek álcázott oroszokkal folytatott telefonbeszélgetés során, ahol az inflációtól kezdve az orosz központi bankon át egészen odáig mentek, hogy viccelődtek egy “nyomdagép” pincében való elhelyezéséről és egy szövetségi tartalékbank esetleges felállításáról Kijevben.

Ennél is érdekesebb volt Powell azon beismerése, hogy a hívás során (amelyre állítólag januárban került sor), amikor azt hitte, hogy Zelenszkijjel beszélget, Powell azt mondta, hogy a Fed még kétszer fogja emelni a kamatlábakat – ez egy olyan téma, amellyel kapcsolatban még a kongresszus előtti tanúvallomásai során is sokkal óvatosabb volt.

“A piac már két további negyed százalékpontos kamatemelést áraz be. Körülnézünk majd, miután ezt a kettőt megtettük, és azt mondjuk, hogy tegyünk-e még többet, és akkor az lesz a kérdés, hogy meddig tartjuk a kamatokat ezen a szinten – és szerintem még jó ideig ott fogjuk tartani őket” – mondta Powell az alábbi klipben.

Utólag visszatekintve, pontosan ez történt, a Fed 2023-ban kétszer is emelt.

Powell azt is mondta, hogy az amerikai gazdaság “visszafogottan” fog növekedni, és hogy a recesszió “majdnem olyan valószínű, mint a nagyon lassú növekedés”, és hogy ez azért van, mert a Fed “eléggé megemelte a kamatokat”, ami szerinte szükséges volt az infláció megszelídítéséhez.

“Powell elnök januárban részt vett egy beszélgetésen valakivel, aki félreérthetően ukrán elnöknek adta ki magát” – jelentette csütörtökön a Fed szóvivője. “Ez egy baráti beszélgetés volt, és abban a kontextusban zajlott, hogy kiálltunk az ukrán nép mellett ebben a kihívásokkal teli időszakban. Nem került szóba semmilyen érzékeny vagy bizalmas információ”.

Mint a Bloomberg megjegyzi, a tréfamestereknek – Vlagyimir Kuznyecovnak és Alekszej Sztoljarovnak, akik Vovan és Lexus becenévre hallgatnak – évek óta sikerül rávenniük a külföldi politikusokat, hogy beszéljenek velük az olykor durva megszemélyesítésük ellenére.

A duó Vlagyimir Putyin elnök támogatói. Még 2018-ban az Egyesült Királyság közölte, hogy úgy véli, a Kreml áll az akkori külügyminiszter, Boris Johnson átveréses hívása mögött. A tréfamesterek gyakran azzal a szándékkal teszik közzé a videókat, hogy zavarba hozzák a nyugati döntéshozókat.

Az év elején az Európai Központi Bank vezetőjével, Christine Lagarde-dal beszélgettek, szintén Zelenszkijnek adva ki magukat.

A tréfamesterek Andrzej Duda lengyel elnököt is becsapták, hogy azt higgye, francia kollégájával, Emmanuel Macronnal beszél, valamint Angela Merkel volt német kancellárt, aki már a hívás alatt gyanította, hogy csőbe húzták.