Az amerikai haditengerészet drónokat vet be a tengeri logisztikában

A Naval Air Warfare Center Aircraft Division (NAWCAD), az amerikai haditengerészet egyik divíziója most azzal került be a hírekbe, hogy elindították egy új drón programot. A projekt azt értékeli, hogyan lehetne hatékonyan kihasználni a szállító drónokat a hadihajók kritikus rakományának utántöltésére.

A NAWCAD mérnökeinek és katonai pilótáinak a feladata felmérni, hogy lehetne sikeresen bevetni a kereskedelmi forgalomban is elérhető Unmanned Air System (UAS) drón prototípusokat tengeri hajók közötti, illetve hajók és szárazföld közötti rakomány szállítására. A prototípusokat a projektben Blue Water Maritime Logistics UAS-nek keresztelték el.

A Blue Water Maritime Logistics UAS drónokat a haditengerészet továbbfejleszti és teszteli a haditengerészet követelményeinek megfelelően”, nyilatkozta A NAWCAD kapitánya John Lemmon.

A NAWCAD részére rendelkezésre áll a megfelelő erőforrás és létesítmények a projekt kivitelezésére. Ha ehhez hozzáadjuk a Kongresszus által odaítélt szabad akvizíciós lehetőségeket, akkor a jövőben teljesen máshogy végezhetjük a logisztikát a flottáink számára”, magyarázta Lemmon.

A haditengerészet követelményei teljesen mások, mint amikkel a normál szállítmányok esetében találkozunk. A kereskedelmi szolgáltatók, mint például az Amazon teljesen más dolgokkal kísérletezik”, magyarázta Bill Macchione, a Blue Water projektvezetője.

A tengeri rakományok szállítására olyan repülő járművekre van szükség, amelyek sikeresen tudnak működni rendkívüli körülmények között is. Az erős szél, a nyílt tenger, ami a hajókat dobálja, nagyon nagy precizitást igényel a drónok manőverezésénél,” foglalta össze Macchione.

A modern harctéren a rakományokat a hadihajókra hajókkal vagy helikopterekkel szállítják. A drónok ezt a hétköznapi tevékenységet forradalmasítanák a kritikus eszközök utánpótlása esetén. A tesztelés 2021 elején indul a haditengerészeti bázison a Patuxent folyónál.

Mit tudnak ezek a drónok?

A Blue Water Maritime Logistics UAS drónjai emberi beavatkozás nélkül körülbelül 9 kg-os maximális súlyú rakományt képesek reptetni. A repülési távolság legfeljebb 40 kilométer lehet.

A Blue Water drónprogramot a haditengerészet azután jelentette be, hogy egyik csapata sikeresen leszállított egy utánpótlás rakományt egy nukleáris tengeralattjáróhoz drónok segítségével.

A következő években a repülő drónok tömeges elterjedése forradalmasíthatja a mobilitást és a szállítmányozást. Látni, hogy a üzleti vállalkozások mellett a hadsereg is egyre több erőforrást áldoz arra, hogy sikeresen illesszék be a drónok használatát a logisztikai láncukba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük