Az amerikai űrrepülőgép már 900 napja van Föld körüli pályán a titokzatos rakománnyal

Az OTV-6 küldetés X-37B űrrepülőgépe már 900 napot töltött el a világűrben, arról viszont nincsenek információk, hogy az Amerikai Űrhaderő megbízásából indított modell milyen hasznos terhet vitt magával.

A Boeing által tervezett és épített újrafelhasználható űrrepülőgép immár a hatodik küldetését teljesíti az OTV-6 küldetés keretein belül. Az X-37B-t még 2020. május 17-én indították a floridai Cape Canaveral Űrhaderőbázisról, az viszont egyelőre nem világos, hogy mikor ér véget a szigorúan titkos küldetés. És bár az OTV-6 legtöbb kísérlete és tevékenysége titkos, az űrrepülőgép néhány rakományát nyilvánosságra hozták. Ilyen például az amerikai haditengerészet fotovoltaikus rádiófrekvenciás antennamodulja, aminek a lényege, hogy a napenergiát rádiófrekvenciás mikrohullámú energiává alakítja.

Amerikai űrrepülőgép X-37B

A Space.com egyébként bővebben is beszámolt a már nyilvánosságra hozott kísérletekről és a tesztelés alatt álló technológiákról:

“Az X-37B programban tesztelt technológiák közé tartoznak a legkorszerűbb irányítási módszerek, navigációs és hővédelmi rendszerek, különböző magas hőmérsékletű szerkezetek és tömítések, újrafelhasználható szigetelések, könnyű elektromechanikus repülési rendszerek, fejlett hajtóműrendszerek, az önálló orbitális repülés, illetve a visszatérés és a leszállás.”

Kína szintén ismeretlen hasznos teherrel állította pályára az űrrepülőgépét

A Boeing modellje a világ egyik legújabb és legfejlettebb újrafelhasználható űreszköze, amely akár 800 kilométeres magasságban is képes működni, és onnan vissza is képes térni.

“Bár vannak olyan pletykák vagy elméletek, amelyek szerint az X-37B orbitális fegyverek tesztelésére szolgálhat, vagy ellenséges műholdak elfogására használható, a szakértők kételkednek ezekben az elméletekben, mivel szerintük a repülőgép túl kicsi és nem elég manőverezhető ahhoz, hogy ilyesmire használják.” – olvasható a Space.com-on.

Egyébként nem az Amerikai Űrhaderő az egyetlen, amely rejtélyes rakományokat indít a világűrbe. Az Űrhaderő ugyanis a múlt héten észlelte, hogy Kína a saját újrafelhasználható űrrepülőgépével egy ismeretlen tárgyat bocsátott Föld körüli pályára.