Az androidos Google Play Protect teljesített a legrosszabbul a kémprogramok felismerésében

Egy új kutatás szerint az Android rendszerében futó Google Play Protect szolgáltatás rendelkezik a legalacsonyabb észlelési aránnyal a zaklatóvírusok okozta fenyegetések területén. Ezek a kémszoftverek általában megfigyelik és információkat raktároznak el a felhasználók mobiltelefon készülékeiről és azok tevékenységeiről. 

Az Atlas VPN kutatásai alapján, 18 egyéb antivírus programmal egyidejűleg vizsgálva, a Google Play Protect a baljós esetek csupán 31%-át volt képes kiszűrni. Ez a szörnyen pocsék eredmény pedig azt jelenti, hogy az Android alapú készüléket használók sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a más operációs rendszert előnyben részesítő társaik. Ebből kifolyólag a hackerek könnyűszerrel hozzáférhetnek személyes adataikhoz, mint például email fiókjukhoz vagy mobilbankjukhoz tartozó jelszavaikhoz.

Azonban vitatható lehet, hogy az eredmény valójában véve mégis kielégítő, mivel a szoftver ingyenes és gyárilag telepített minden android eszközre. Mindazonáltal, a felmérés szerint az eltérő, szintén ingyenes vírusirtó programok meglehetősen jól szerepeltek a megmérettetésen.

A kutatást egyébként az AV-Test független vállalat bonyolította le. A cég a legközkedveltebb alkalmazásokat tesztelte, amelyeknek összesen 29 kémprogramot kellett (volna) észlelniük.

Meglepő teljesítmény

Mint azt már említettük, az androidos Google Play Protect végzett az utolsó helyen, a maga 31%-ával. A sereghajtót a NortonLifeLock Norton 360 biztonsági szoftver előzte meg, noha ez a program is csekély 58,6%-ra teljesített. Fontos azonban megjegyezni, hogy más, kevésbé ismert vírusirtók ellenben egészen elfogadható végeredménnyel zártak.

antivirus protection

Példáak okáért, a Line Antivirus-nak 72,4%-ot sikerült elérnie a teszten. Az Ikarus mobile.security és az AhnLab V3 Mobile Security pedig holtversenyben 79,3%-ot értek el.

Továbbá, mindössze 3 olyan program akadt, amely nehézség nélkül elérte a 100%-ot és az összes kémszoftvert felismerte. Ezek pedig – dobpergés – az Antiy AVL, a Bitdefender Mobile Security és a Trend Micro Mobile Security.

A felkapott androidos vírusirtók roppant gyengén produkáltak

A végleges áttekintés arra világított rá, hogy egy bizonyos márka nevével fémjelzett szoftver még véletlenül sem biztosítja az elvárt, magas színvonalú szolgáltatást. Különösen, hogy a nevesebbnek számító programok teljesítettek a legrosszabbul.

Jó tanács az androidos készüléket preferálók számára – célszerű egy harmadik fél által szolgáltatott antivírus igénybe vétele. Ugyanis a Google Play Protect sajnos nem garantálja ügyfelei számára az optimális védelmet a zaklatóvírusokkal szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.