Az ausztrál kórházakban már jóval több az oltott, mint az oltatlan

Az ausztrál Új-Dél-Walesben több a teljesen oltott (2 dózissal) koronavírusos beteg a kórházakban, mint nem beoltott beteg. Több szakértő is arra figyelmeztet, hogy a megerősítő oltások legyengítik az immunrendszert, ezért hanyagolni kellene őket. 

Az NSW COVID-19 Critical Intelligence Unit által közzétett adatokból kiderült, hogy január 9-én a kórházakban fekvő 12 éves és idősebb COVID-19 betegek 68,9 százaléka rendelkezett két oltással, míg 28,8 százalékuk nem volt beoltva.

Az intenzív osztályokon a két adag oltással beoltott betegek száma is meghaladta az oltatlanokét: a beoltottak 50,3 százaléka került az intenzív osztályra Sars-Cov2 vírussal.

A COVID-19 kórházi kezelések százalékos aránya Új-Dél-Walesben az NSW COVID-19 Critical Intelligence Unit által 2021. október 31. és 2022. január 9. között hetente jelentett adatok alapján.

Az NSW Health szerint a 16 éves és idősebb emberek 95,1 százaléka megkapta a COVID-19 vakcina első adagját, és 93,7 százalékuk két adagot kapott január 11-ig.

A kórházi kezelések arányának növekedése a teljes körűen beoltottak körében a COVID omikron-változatának ausztráliai terjedése és a rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák hatékonyságának csökkenése közepette történt.

Az NSW Health szóvivője január 11-én a The Epoch Timesnak elmondta, hogy az omikron kiszorította a delta-változatot, de úgy tűnik, hogy kevésbé veszélyes, mint elődje.

“Az omikron-változathoz általánosságban véve alacsonyabb kórházi és intenzív osztályra történő felvétel társul” – jelentette ki a szóvivő.

Míg az államban január 9-én 32 155 vírusos esetet regisztráltak, 2030-an kerültek kórházba, és csak 159-en kerültek intenzív osztályra. Január 12-én az összes eset száma 53 909-re ugrott, 2242-en kerültek kórházba és 175-en az intenzív osztályra.

“Továbbra is arra biztatunk mindenkit, aki még nem tette meg, hogy oltassa be magát, és mindenkit, aki most jogosult az emlékeztető oltásra, azonnal adassa be. Az Ausztráliában kapható COVID-19 vakcinák biztonságosak és nagyon hatékonyan csökkentik a súlyos megbetegedések és a halálozás kockázatát.”

Közben az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) kijelentette, hogy az országoknak több időt kellene hagyniuk az emlékeztető oltási programok között, és azokat a hideg évszak kezdetéhez kellene kötniük, mint az influenza esetében. Az ügynökség azért hozakodott elő az ötlettel, mert több ország, köztük Magyarország is már a negyedik oltást tervezi beadatni, hogy további védelmet nyújtson az egyre terjedő omikronnal szemben. Január elején Izrael lett az első ország, amely megkezdte a negyedik oltás beadását a 60 év felettieknek. Az Egyesült Királyságban az első emlékeztető oltások jó védelmet nyújtanak, és jelenleg nincs szükség második emlékeztető oltásra (negyedik), de az adatok alakulása során felülvizsgálják azokat.

“Egyszer, vagy talán kétszer is be lehet adni, de ez nem olyasmi, amiről úgy gondoljuk, hogy folyamatosan meg kellene ismételni” – mondta Marco Cavaleri, az EMA biológiai egészségügyi veszélyek és vakcinák stratégiájáért felelős vezetője. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a négyhavonta ismételt koronavírus elleni emlékeztető oltások gyengíthetik az immunrendszert és fáradékonnyá tehetik az embert.