Az élet túl rövid ahhoz, hogy a munkahelyen rohadjunk meg

A héten közzétett új felmérések azt mutatják, hogy azok az amerikai munkavállalók, akik a COVID-19 világjárvány idején elvesztették az állásukat vagy felmondtak, nem biztos, hogy egyhamar visszatérnek a munkaerőpiacra, ha egyáltalán visszatérnek. Sokak szerint ugyanis az élet túl rövid ahhoz, hogy munkára pazaroljuk.

Az amerikai kereskedelmi kamara nemrégiben 529 olyan amerikait kérdezett meg, akik a világjárvány idején munkanélkülivé váltak, és még nem tértek vissza a munkaerőpiacra.

A megkérdezettek több mint fele (53%) azt mondta, hogy jelenleg részben aktívan vagy egyáltalán nem keres munkát, míg 65%-uk azt vallotta, hogy 2022 előtt nem valószínű, hogy visszaül a nyeregbe. Sokan, különösen a nők, az elhúzódó pandémia miatti aggodalmakra hivatkoztak, mint a munkába való visszatérést gátló tényezőre. Közel fele úgy vélte, hogy a munkanélkülivé válásuk óta a különféle kormányzati ösztönzők, valamint a megtakarításaik vagy a befektetéseik segítették őket a mindennapi kiadások fedezésében.

Mindössze 8% mondta azt, hogy soha nem tervezi azt, hogy visszatér a munkaerőpiacra. Az eredmények mégis azt mutatják, hogy a munkavállalók nem biztos, hogy egyhamar dolgozni akarnak, hacsak nem látják úgy, hogy megéri a temérdek erőfeszítést.

A felmérésből az is kiderült, hogy a rugalmas munkaidő, az otthoni munkavégzés lehetősége és a pozitív munkahelyi környezet nagyon vonzó a válaszadók számára. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak korszerűsíteniük kell foglalkoztatási politikájukat, ha vonzóvá akarnak válni a munkavállalók számára.

Ráadásul az Indeed amerikai álláskereső weboldal csütörtökön közzétett külön felmérése azt mutatta, hogy az emberek vonakodnak visszamenni dolgozni, miután a járvány idején rájöttek, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy egy olyan munkahelyen rohadjanak egész nap, amit ki nem álhatnak.

A megkérdezettek mintegy 92%-a osztotta ezt az érzést. A felmérés szerint az amerikaiak valójában pozitívumként tekintenek a jelenlegi munkanélküliségükre és az egész munkaerőhiány-válságra, amely olyan új karrierlehetőségeket kínált, amelyek korábban nem voltak. Az álláskeresők 85%-a állítólag a korábbi iparágán kívül keres munkát, 97%-uk pedig azt állítja, hogy a világjárvány adott nekik lendületet a pályamódosításhoz.

Az Egyesült Államokban jelenleg 10,4 millió betöltetlen álláshely van és 7,6 millió amerikai munkanélküli. Az S&P globális közgazdászai úgy látják, hogy valószínűleg jövőre is nehéz lesz munkaerőt találni, és az alkalmazottak több pénzbe és erőfeszítésbe kerülnek majd a vállalkozásoknak. A Goldman Sachs nemrég úgy becsülte, hogy az elmúlt másfél évben 3,4 millió ember hagyta ott a munkahelyét, többségük nyugdíjas volt, ami azt jelenti, hogy sokan egyáltalán nem térnek vissza dolgozni. Az S&P szerint ezeknek a kilépőknek a fele ideiglenes, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mikor állnak ismét munkába, miután sokan rettegnek a koronavírus új változatától, az omikrontól.