Megdöbbentő dolog teheti lapátra az orosz gazdaságot

Az oroszellenes szankciókhoz csatlakozva több nagy nemzetközi cég is kivonult az országból, az így elmaradó szoftverfrissítések már most komoly gondot okoznak.

A Szovjetunió széthullása után évtizedekbe telt mire Oroszország valamelyest képes volt utolérni a nyugati gazdaságokat. Csak az acélipar felzárkóztatására mintegy 59 milliárd dollárt költött az ország az elmúlt két évtizedben. Ez a hatalmas összeg javarészt olyan modern, nyugati vállalatoktól beszerzett gépparkra ment el, amelyeket már kifinomult szoftverek révén lehet csak működtetni.

A láthatatlan szankció

A felzárkózás azonban egyúttal függővé tette az országot a külföldi partnerek által fejlesztett szoftverektől is. A modern eszközökön futó programok ugyanis a legtöbb esetben az eladás után is a gyártó kizárólagos tulajdonát képezik. Az orosz gazdaság egészére ez a helyzet jellemző, így már szinte minden termelés, sőt maga a termelésirányítás is a külföldi eszközök segítségével zajlik az országban.

Az Ukrajna elleni agresszió miatt bevezetett szankciók következtében azonban több nagyvállalat is az országból való kivonulás mellett döntött. A legnagyobbak ezek közül a Siemens AG és SMS Group GmbH, amelyek a továbbiakban nem látják el az üzemeltetési és a szoftverfrissítési feladatokat.

Ezt nem lehet egy kalapáccsal megjavítani

Az elmaradó szoftverfrissítések a teljes gazdaságot érintik. A gyárak mellett a mezőgazdaság és az olajkitermelés is akadozni kezdett, mivel egyre több termelési és termelésirányító rendszereket működtető szoftver támogatása szűnik meg egyik napról a másikra. Noha egy darabig még úgy ahogy lehet működtetni mindent, de a megszűnő szoftveres támogatás nagyon hamar vissza fog ütni. A frissítések hiányában a gépek működésében ugyanis olyan problémák léphetnek fel, amelyek tönkretehetik magát a berendezést is. A jelenlegi helyzetben világszerte eleve mindenütt gondot okoz az alkatrész utánpótlás, Oroszország pedig nem is biztos, hogy talál majd beszállítót.

Elfogy az olaj

Az egyik leginkább érintett terület az olaj- és gázkitermelés. Ezekben az ágazatokban csak 5-10%-ban felel orosz fejlesztésű program a gépek működtetéséért. Ezek a szoftverek ráadásul eleve gyengébbek mint a nyugati fejlesztésű programok. Így még ha át is tudnának állni, a saját programjaik nem tudják garantálni a korábbi termelési szintet.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a könnyen kitermelhető orosz olajmezők kimerülőben vannak. A nehezebben hozzáférhető források kitermelése viszont fejlett technológiát igényel, ami pedig Oroszország számára a szankciók miatt elérhetetlen.

Hogyan tovább

Az orosz vezetőségnek rendesen főhet a feje. Néhány szegmensben már ugyan van saját fejlesztésű programjuk, ám ezek messze elmaradnak a nyugati szoftverek színvonalától. Azokon a területeken, ahol teljes egészében a külföldi programokra hagyatkoznak az elmaradó szoftverfrissítések hamarosan komoly gondokat okoznak majd. Ezekben az ágazatokban marad a szoftverkalózkodás és az elavult programok használata.