Az ENSZ toboroz – új csapata cenzúrázza majd a koronavírussal kapcsolatos hamis híreket


Egy jelentés szerint az ENSZ is a szólásszabadság korlátozására szavazott. Olyan csapatot toboroz a szervezet, amely a közösségi média felületein terjedő koronavírussal kapcsolatos hamis információkat javítja, illetve törli ki.

Mivel manapság a világon több millió ember van a koronavírus-járvány korlátozásai miatt otthonába zárva, mit csinálhatna, mint egész nap a számítógép előtt csücsül, és a közösségi média oldalain olvas, kommentel, vitatkozik. Már most számos bejegyzés kerül törlésre a különböző felületeken, a jövőben azonban még nehezebb lesz hozzászólni valamihez. Az Egyesült Nemzetek Szervezete ugyanis egy olyan, önkéntesekből álló csoportot akar verbuválni, amely a közösségi média felületein küzd a félretájékoztatás ellen, és hozzájárul a WHO politikájának megerősítéséhez.

9 nyelven szűrik a közösségi médiákat

A jelentések szerint legalább 10 ezer embert keres a szervezet, akik 9 nyelven szűrnék a neten terjedő “hamis” információkat. Az ENSZ a csapat tagjait csak digitális válaszadóknak nevezi.

Az ENSZ főtitkára Melissa Fleming azt mondta, hogy „könnyebb a téves információk terjesztése, mivel nem szükséges a másokkal való közvetlen kapcsolattartás. Szorozzuk ezt meg ezerrel, attól függően, hogy hány követőnk van, és a környezetünkben mennyire félnek. A félelem ugyanis úgy terjed, mint a futótűz.”

Az önkéntesektől az ENSZ elvárja, hogy korrigálják mindazt, amit az ENSZ hivatalosan hamis hírnek titulál. A szervezet, amelyet a tagállamok tartanak fent, 471 millió dollár költ az ellenőrző kampányra. Az olyan mondatok, mint “az alkoholfogyasztással elkerülhető a megfertőződés”, illetve “a védőoltás veszélyes lehet, mivel a tesztelésére nem szántak elég időt” tiltva lesznek. Nem lehet majd a WHO állításaival sem szembe menni. Ezt viszonylag nehéz lesz betartani és betartatni is, mivel az Egészségügyi Világszervezet saját magát hozza rendszeresen kellemetlen, ellentmondásos helyzetbe.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.