Az évszázad lehallgatási botránya alakul Szlovákiában: lehallgathatták a kormány informatikai hálózatát

A szlovák Nemzeti Bűnügyi Hivatal múlt hét kedden több helyszínen razziát tartott a Slovensko.sk állami ügyfélkapu kapcsán mivel felmerült a gyanú, hogy az egész állami Govnet hálózatot lehallgathatták, írja a Körkép.

A szlovák Govnet-hálózat felel a kulcsfontosságú állami intézmények és hivatalok közötti biztonságos kommunikációért. A hálózat nemcsak a minisztériumok, a kormányhivatal, az államfő irodájának vagy az ügyészségek kommunikációját látja el, de azon belül működik az ún. eGOVERNMENT, valamint az állami intézmények – jogi személyek/állampolgárok közötti kommunikáció is.

A razzia során a Slovensko.sk szerverein gyanús eszközöket fedeztek fel a nyomozók, amiket az állami IT-rendszer megfigyelésére telepíthették. A probléma nem csak az elektronikus levelezést érinti, hanem a telefonbeszélgetéseket is, habár egyelőre nem 100%, hogy az eszközök valóban képesek voltak-e az állami informatikai rendszer lehallgatására.

Több államminiszter, köztük Veronika Remišová beruházási és régiófejlesztési miniszterelnök-helyettes is úgy nyilatkozott, hogy “nagyon súlyos biztonsági” résről van szó.

Hogy ki áll a potenciális kémkedés mögött, arról a nyomozók még nem árultak el többet, lehetett egy magányszemély megrendelése, de akár egy más ország titkosszolgálata is.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük