Elon Musk: a legtöbb összeesküvés-elmélet igaznak tűnik

Elon Musk, a Twitter újdonsült tulajdonosa állítása szerint szinte az összes összeesküvés-elmélet beigazolódott, amit a közösségi médiaóriással kapcsolatban felállítottak.

A Tesla és a SpaceX megálmodója, aki immár a Twitter büszke vezérigazgatója, az All-In podcastban adott interjújában nyilatkozott az újonnan megszerzett vállalatával kapcsolatos elméletekről. Szó esett a „Twitter-aktákról”, amelyek eredetileg két független újságíró által kerültek nyilvánosságra. A dokumentumok tartalmazzák a közösségi médiaplatform alkalmazottjai titkos beszélgetéseit, részleteket a vállalat konzervatív kommentátorok tweetjeinek cenzúrázásáról, illetve az elnökválasztások előtt eltitkolt cikkeket.

„Hogy teljesen őszinte legyek, szinte az összes összeesküvés-elmélet igaznak bizonyult, amit az emberek a Twitterrel kapcsolatban felállítottak. Még annál is több lehet bennük, mint ahogyan azt gondolnák” – tette hozzá Musk.

Forr a hangulat: az FBI is nyakig benne van?

Ami a Twitter-aktákat illeti, Musk igazán „intenzívnek” nevezte az „FBI-os dolgokat”. A dokumentumok szerint az FBI ugyanis azon dolgozott, hogy a Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia laptopjáról szerzett rejtélyes jelentéseket eltűntesse a platformról 2020 októberében, mindössze néhány héttel az abban az évben esedékes elnökválasztások előtt. De kiderült az is, hogy az FBI többször is nyomást gyakorolt a Twitterre, hogy találjon bizonyítékokat a laptoppal kapcsolatos „dezinformációk” forrásaira, és lépjen fel az érintett felhasználói fiókok ellen. A Twitter továbbá „csendben segítette a Pentagon titkos online pszichológiai kampányát”, amelynek célja a közel-keleti, az iráni és a szaúd-arábiai közvélemény befolyásolása volt.

„Annak ellenére, hogy ígéretet tettek arra, hogy lekapcsolják a titkos állami propagandahálózatot, a dokumentumok azt mutatják, hogy a közösségi médiaóriás közvetlenül segítette az amerikai hadsereg céljait” – írja az egyik oknyomozó újságíró, majd rámutat az amerikai hadsereg által létrehozott felhasználói fiókokra és online személyiségekre.

Az FBI nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „mindez teljesen hagyományos”, és az ilyesfajta kötelezettségvállalás több vállalatot érint.

„Az FBI alkalmazottjai minden nap az amerikai közvélemény védelméért dolgoznak. Sajnálatos, hogy az összeesküvés-elméletek hívei félretájékoztatják az amerikaiakat azzal a céllal, hogy megpróbálják lejáratni az ügynökséget” – áll az FBI közleményében.

Közvetlenül Elon Musk nyilatkozata után az újságírók további dokumentumokat is közzé tettek, melyek szerint a Twitter „olyan sok ügynökséggel állt kapcsolatban”, hogy a vezetők teljesen elvesztették az uralmat a kommunikáció felett. A megbeszélések középpontjában állítólag „külföldi ügyek” álltak, köztük olyan témák, mint az orosz-ukrán háború, valamint a koronavírus vakcinák. A republikánusok azóta felvetették, hogy vizsgálatot indítanak az FBI és a Twitter közötti interakciók ügyében.