Az IMF a böngészési előzményeket hitelbírálati minősítésekhez használná fel

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) érdekes elképzeléssel állt elő. A böngészési előzményeket használná fel a hitelbírálati minősítések hatékonyságának növeléséhez.

Az IMF tanulmányt végez

Rengeteg cég előszeretettel használja fel a felhasználók adatait, mivel számos előnyhöz juthatnak az adatok által. Sokan úgy is gondolják, hogy az adat lett az új arany napjainkban. Most úgy tűnik, hogy az IMF is egyetért ezzel. Az IMF 4 kutatója december 17-én egy blog bejegyzésben osztotta meg gondolatait a pénzügy és a technológia közötti kapcsolatról, valamint a fintech újdonságairól.

Ebben a bejegyzésben a kutatók azt állítják, hogy a felhasználók böngészési és vásárlási előzményei, valamint a keresési szokások mind felhasználhatóak a hitelbírálathoz. Úgy gondolják ugyanis, hogy a hitelbírálati minősítést sokkal hatékonyabban és nagyobb pontossággal lehetne elvégezni, mint ahogy azt a hagyományos bankok jelenleg csinálják. Meg vannak győződve továbbá arról is, hogy egy ilyen modell kialakításával nagyobb eséllyel juthatnának hitelhez azok a személyek, akiket a bankok más okokra hivatkozva elutasítanának.

A Big Tech cégek rendelkeznek a legtöbb adattal

Az IMF kutatói szerint a Big Tech cégek (Facebook, Google, Apple, Amazon, Microsoft) veszélyt jelenthetnek a bankrendszerre, mivel ezek a cégek nagyobb hozzáféréssel rendelkeznek a felhasználók adataihoz, különösen az érzékeny adatokhoz. Az üzenet alapú platformok ezért akár a fizikális bankok helyébe is léphetnek a jövőben.

A hitelezők minden esetben nagy hangsúlyt fektetnek a hiteligénylővel kapcsolatban elérhető adatokra. Ezek az adatok azonban sok esetben jóval zordabb képet festenek, mint a valóság. Abban az esetben viszont, ha a hitelező hozzáféréssel rendelkezhetne a hiteligénylő böngészési előzményeihez, érdeklődési köréhez vagy a Google keresési előzményeihez, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel lehetne megállapítani a hitelnyújtás valódi értékét az adott igénylő vonatkozásában.

A kutatók nem tettek említést az adatvédelmi és szabályozási hiányosságokról. Az általuk lefolytatott tanulmány még kísérleti fázisban van. De lehetséges, hogy hamarosan megoldást találnak arra, hogy hogyan tudnák megvalósítani a böngészési előzmények felhasználását a hitelbírálati minősítések elvégzéséhez.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük