Az Nvidia bemutatta AI szuperszámítógépét

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang május 28-án a tajvani Computex konferencián beszélt arról, hogy a cég egyáltalán nem kíván lemaradni a mesterséges intelligencia (AI) alapon működő eszközök és applikációk versenyében. A konferencián Huang bemutatta az Nvidia új AI szuperszámítógépét, a DGX GH200-at. A szuperszámítógép fő célja, hogy segítsen a technológiai cégeknek a ChatGPT chatbotjának vetélytársait, követőit lefejleszteni. A jelenlegi információk szerint a Microsoft, a Meta és a Google (vagyis az Alphabet) is használni fogják majd a szuperszámítógépet.

Az Nvidia mellett sokan mások is küzdenek az AI piacon

Huang nem csak a nagy cégek támogatásáról beszélt, de bemutatta az Nvidia ACE for Games nevű új szolgáltatását is. Ez a videójátékosokat célozza meg azáltal, hogy segít a nem játékos karaktereknek még több személyiséget kölcsönözni. Elég sok egyéb információ is elhangzott még a konferencián az Nvidia kapcsán. A tervek szerint a cég partnerségre lép majd a WPP nevű kommunikációs és marketing céggel, hogy AI és metaverzum technológiák segítségével segítsenek csökkenteni a reklámköltségeket. De új hálózati keretrendszert is ki akarnak dolgozni, hogy így gyorsítsák fel az adatközpontok közötti adatáramlást.

Természetesen nem csak az Nvidia akar felpattanni a gyorsan száguldó AI vonatra. A Microsoft nemrég jelentette be, hogy saját chipet fog fejleszteni a ChatGPT-hez hasonló applikációk támogatására. Kínában pedig, ahol a szankciók miatt nem férnek hozzá az Nvidia chipjeihez, a fejlesztők félvezetők és chipek segítségévek próbálnak saját módszereket találni az AI fejlesztésekhez. Ahogy pedig az AI egyre jobban hozzáférhetővé válik a fejlesztők és felhasználók számára, a szabályozók is elkezdtek gondolkodni azon, hogyan lehetne keretek közzé szorítani a mesterséges intelligenciát. Jelenleg főleg az Egyesült Államokban vannak ilyen egyeztetések, de az Európai Unióban is vannak már törvényalkotói kezdeményezések.