Az önellátásra kell berendezkedni a jövő űrhajósainak

Amíg csak a bolygó környékét fedezzük fel bármikor visszatérhetünk a Földre, de a marsi expedíciónál erre már nem lesz lehetőségünk.

Ember a Holdon

A NASA tegnap este másodjára is lefújta a kilövést, most az egyik hidrogén tartály szivárgása miatt. Közismert, hogy a NASA már-már paranoiásan óvatos, de most meg is van rá az okuk. Az Artemis misszió ugyanis egy teljesen új korszakot nyit majd az űrkutatásban. Most először hoz majd létre az emberiség egy önellátásra berendezett, állandó élőhelyet egy másik égitesten. A Holdra tervezett bázis teljesen új kihívásokat jelent mind a földi mérnököknek, de legfőképpen az azt felépítő űrhajósoknak.

Nincs házhozszállítás

Noha az űrhajósok csak a “szomszédba” készülnek, mégis elég messze lesznek ahhoz, hogy a készletek utánpótlása problémát okozzon. A hatalmas költségek mellett (egy kg kilövése körülbelül 10 000 dollárba kerül) a kilövésre való felkészülési idő is az űrhajósok ellen dolgozik. Szóval a felfedezőknek a magukkal vitt készletekre és a Holdon található forrásokra kell majd támaszkodni.

Önellátásra kell berendezkedni

Bailey Burns a Paragon Space Development Corporation rendszermérnöke szerint a jövő űrkutatóinak nem is lesz más választásuk. Ahogy egyre távolabb merészkedünk a Földtől, az űrhajósok csak a saját készleteikre és a helyben fellelhető forrásokra támaszkodhatnak majd.
Az Artemis expedíció egyik legfőbb célja pontosan az, hogy a bázis egyre nagyobb mértékben képes legyen az öneállátásra. Ez csak az in-situ resource utilization (ISRU), vagyis a helyben található nyersanyagok felhasználásával lehetséges.

A tervek szerint az űrhajósok a Holdon található regolitból a cementhez hasonló építőanyagot tudnak majd előállítani. Ebből aztán fel tudják majd építeni a bázist és a leszállóhelyet is.

A másik problémát a létfenntartás jelenti. A felfedezőknek oxigénre és vízre van szükségük a túléléshez. Szerencsére a Holdon legalább ez utóbbi rendelkezésre áll, ugyanis a Shackleton kráterben korábban nagy mennyiségű jeget találtak. A felolvasztott jég biztosíthatja a kolónia vízellátását, és elektrolízissel a vízből oxigént is elő tudnak majd ott helyben állítani.

Az űrhajósoknak azonban energiára is szükségük lesz mindehhez. Burns szerint a következő missziók egyik fő célja az lesz, hogy a Holdon található hélium-3-ból tiszta energiát állítsanak majd elő.

A végtelenbe és tovább?

A Holdon szerzett tapasztalatok révén az emberiség számára megnyílik majd a lehetőség a világűr távolabbi részeinek a felfedezésére. A kutatók már most is gőzerővel dolgoznak a marsi erőforrások felderítésén, hogy minél hamarabb embert küldhessenek a vörös bolygóra is. Csak előbb még a Holdat kell majd meghódítani.