Az SVB csődje után a JPMorgan aratja le a babérokat?

A Fed mentőakciója nem volt elengedő a bizalom megnyerésére: a kisebb amerikai bankok egymás utáni összeomlása következében a betétesek megrohamozták a legnagyobb pénzügyintézeteket, attól tartva, hogy a válság elburjánzik. 

A Bloomberg jelentése szerint a JPMorgan legnagyobb amerikai bank, a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo & Co a szokásosnál nagyobb volumenű betétbeáramlást tapasztalt. Michael Imerman, a Kaliforniai Irvine Egyetem professzora szerint a hat legnagyobb amerikai bank „túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen, így biztonságosabb hozzájuk fordulni.”

A nagy amerikai bankokat elárasztják az ügyfelek, akik pénzeszközeiket próbálják átutalni, így a Silicon Valley Bank csődje a vezetők szerint az utóbbi évtized legnagyobb betétmozgását eredményezi. A pénzintézetek igyekeznek eleget tenni a betéteket gyorsan áthelyezni kívánó ügyfeleknek, és extra lépéseket tesznek az „onboarding” folyamatok felgyorsítása érdekében. A Citizens Financial Group Inc. például nemrégiben bejelentette, hogy a „napokban a szokásosnál nagyobb érdeklődést tapasztalt szolgáltatásai iránt”, amiért átmenetileg meghosszabbítja nyitvatartását. A Citi privát bankja, amely tehetős magánszemélyek igényeit elégíti ki, az egy-két hetes várakozási idő helyett már másnap megkezdi a számlanyitást.

Az már korábban is sejthető volt, hogy a kisebb bankok bedőlése után a nagyhalak, köztük a JPMorgan, lesznek a roham legnagyobb „haszonélvezői”. A JPMorgan egyébként már korábban megkereste versenytársa, az SVB ügyfeleit, hogy különböző kínálatával magához édesgesse őket, mivel tisztában volt azzal, hogy mindez a bank összeomlásához vezethet. A vezetők azonban mossák kezüket, mivel nem akarják, hogy a helyzet kihasználásával vádolják őket. A szóban forgó bankóriás elviekben a bankárokat arra intette, hogy ne próbálják aktívan elcsábítani a kisebb riválisok ügyfeleit.

„Góliát győz” – jelentette ki Mike Mayo, a Wells Fargo banki elemzője, miközben a JPMorgan-t a „kevésbé biztos idők” haszonélvezőjének nevezte.