Az új német kormány a névtelenséghez való jog biztosítására irányuló tervezetet jelentetett meg

A nemrégiben megszavazott új német koalíciós kormány nemcsak Németország átformálását tűzte ki céljául, hanem az egész Európai Unió megreformálását. A jövő hét folyamán beiktatásra kerülő új, baloldali kancellár, Olaf Scholz és koalíciója nagyszabású változtatásokat szeretne véghezvinni. 

Scholz egyébként korábban a leköszönő Angela Merkel oldalán töltött be pénzügyminiszteri tisztséget. Az idei választásokon a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) jelöltjeként indult s mint azt már tudjuk, győzedelmeskedett is.

Az Angela Merkel által 16 éven át folytatott egyenletes és meglepetésekben elvétve dúslakodó államigazgatás szerfelett eseménydús időszaknak néz elébe az elkövetkezendőkben. A jelenleg érvényben lévő környezetvédelmi rendeleteket nagy valószínűséggel tovább fogják vinni, sőt, a további szigorítások is benne vannak a pakliban.

Emellett a polgárok személyes adatainak és magánéletének védelmét is rendkívül komolyan kezelik. Éppen erre irányul a napokban megjelent tervezet is, amely a titkosított kommunikáció és a teljes anonimitás bevezetését támogatja. Tudniillik, Merkel ezzel szemben a sokkal szigorúbb felügyelet híve volt, így ez ehhez hasonló határozat régebben szinte elképzelhetetlennek tűnt.

A magánélet védelme eddig is alapvető jognak számított, azonban a hatékonyabb bűnüldözés érdekében a végrehajtó hatalom ezt a háttérbe szorította. Így képesek voltak összegyűjteni és átvizsgálni a lakosok személyes adatait. A korábbi konzervatív kormány több európai állammal összefogva indítványozta a „törvényes hozzáférést a titkosított adatokhoz.” 2020-ban a német befolyás hatására az Európai Tanács elfogadott egy „a kommunikáció védelme a titkosításon keresztül és a biztonság garantálása a titkosítás ellenére” névre keresztelt határozatot is.

A német változások európai szintű hullámot indíthatnak majd el

Az ezt megelőző álláspont szöges ellentétét képviseli Scholz és kormánykoalíciója, akik a szóban forgó megállapodás révén teljesítették a digitális jogok szószólóinak kéréseit. Az új államigazgatás ezáltal lehetővé teszi Németország polgárainak számára a névtelenséghez való jog teljeskörű kihasználását.

Olaf Scholz német kancellár

Elmondásuk szerint ezentúl az államigazgatási szervek semmiféleképpen sem kutatnak majd személyes adataik között. Illetve az eddig használatos kiskapukat is végérvényesen lezárják, amelyeket a hírszerző ügynökségek használtak előszeretettel a bűnözők nyomon követésére.

Továbbá, a jövőbeli biztonságügyi intézkedéseket életbe lépésük előtt pártatlan szakértők fogják majd felülvizsgálni.

Forrás: reclaimthenet.org