Az ukrajnai invázió eltitkolt eseményeiről írtak, azonnal tiltólistára kerültek

A PayPal nemrégiben befagyasztotta azon médiavállalatok és újságírók számláját, akik az ukrajnai invázió olyan eltitkolt eseményeiről mertek írni, melyek ellentmondanak a nyugati tudósítások egy részének. 

Az „áldozatok” közé tartozik többek között Caleb Maupin független újságíró, a MintPress News, valamint tudósítói, Alan MacLeod és Mnar Adley is, akik egyébként egy pillanatig sem hagyták szó nélkül a fizetési óriás lépését. Néhány nappal ezelőtt a MintPress közzétett egy jelentést, melyben nyíltan kritizálja a Szilícium-völgy és a big tech óriás vezetését, miszerint azok kivétel nélkül mindent elnyomnak, ami ellentmond a nyugati kormányok narratívájának.

Mindenkit eltüntetnek a süllyesztőbe

A Paypal lépése egyenlő a másként gondolkodó újságírók és csatornák nyílt cenzúrájával. Az elmúlt évtizedben a MintPress azon dolgozott, hogy leleplezze az állandó háborúban álló államok haszonlesőit. Jelentettünk többek között az iraki, afganisztáni, líbiai, szomáliai és a szudáni háborúkról, az izraeli megszállásáról, Szaúd-Arábia jemeni népirtó háborújáról, de a szíriai, ukrajnai és venezuelai rendszerváltásról is, ahol az USA fegyverekkel látta el a helyieket, hogy pusztító polgárháborút szítsonszámolt be a történtekről a MintPress News ügyvezető igazgatója, Mnar Adley. Hozzátette:

A hanyatló amerikai birodalom számára a cenzúra a népszerűtlen rezsim és az örökké tartó háborúk utolsó eszközévé vált, hogy eltüntesse az igazságot és a kritikus gondolkodást. Az Ukrajnában dúló harcokkal háborús időkbe léptünk, és a nagy technológiai óriások, többek között a Paypal is, kéz a kézben dolgoznak a hidegháború építészeivel, hogy szankcionálják a másként gondolkodó újságírókat. A Google, a Twitter, a Facebook és a PayPal tech-óriás a háborút uszító gazemberek galériája, napirendjük egyértelmű: ellenőrizés alatt tartani az információ szabad áramlását, és célba venni mindazok bankszámláját, akik meg merik kérdőjelezni a Pentagon vagy a Külügyminisztérium hivatalos narratíváját.”

Caleb Maupin amerikai újságíró, akinek Twitter-fiókját már a PayPal lépése előtt letiltották, a következőképpen reagált a kialakult helyzetre:

Miért kell politikai cenzúra alá vetni egy olyan alapvető dolgot, mint a fizetési tranzakciók? A független országok elleni gazdasági háború a szólásszabadság elleni háborúvá válik.

Mivel a független újságírók és az alternatív médiavállalatok a közösségi finanszírozásra támaszkodnak, forrásaik korlátozása valóban egyenlő a nyílt cenzúrával.