Ballisztikus rakétákat fejleszt Szaúd-Arábia

Egy csütörtöki CNN cikk szerint az amerikai hírszerző ügynökségek értesülései alapján az Egyesült Államok egyik legszorosabb közel-keleti szövetségese ballisztikus rakétákat fejleszt Kína segítségével.

Szaúd-Arábia már évek óta az egyik legnagyobb fegyverimportőr a világon, nehéz nem figyelmen kívül hagyni regionális törekvéseit. Eddig is vásárolt harcászati ballisztikus rakétákat Kínától, de kapacitása, hogy saját gyártásúakatt építsen, eddig még hiányzott.

A CNN meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írja, hogy az elmúlt hónapokban “titkosított hírszerzés alapján több nagyszabású érzékeny ballisztikus rakéta technológia transzferjára került sor Kína és Szaúd-Arábia között.”

A kínai külügyminisztérium jelentést érintő nyilatkozata szerint a két ország “stratégiai partner”, amik “barátságos együttműködést tartanak fenn számos területen, beleértve a fegyverkereskedelmet is.”

“Az ilyen együttműködés nem jár a nemzetközi jog megsértésével és nem vonja magával a tömegpusztító fegyverek elterjedését,” áll a kínai külügyminisztréium közleményében.

Egy 2014. április 29-i katonai parádé során fedte vel először a világnak Szaúd-Arábia, hogy rendelkezik ballisztikus rakétákkal, akkor kettő darab Dongfeng-3 (“keleti szél”, DF-3) ballisztikus rakétát vonultatott fel, amelyeket még 1988-ban titokban importáltak Kínából. Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága 2500 km 2000 kg hasznos teher mellett, vagy akár 3000 km könnyebb robbanófejjel. Súlyuk 64 tonna és 24 méter hosszúak. A hatótávolság messze túlmutat Szaúd-Arábia regionális versenytársainak, mint Irán vagy Izrael elérésén – Irán legközelebbi pontja Szaúd-Arábiához csupán 200 kilométerre van – szóval mindmáig nem tiszta, hogy a közel-keleti királyság elrettentésre vagy jövőbeni nukleáris arzenál kiépítésére szeretné használni az eszközöket, amivel egy komolyabb fegyverkezési hullámot is elindíthat a régióban.

Szakértői értesülések szerint nem ez az egyetlen kínai típus, amivel Szaúd-Arábia rendelkezik. A feltételezések szerint arzenáljához tartozik a DF-21-es is, ami jóval magasabb pontossággal, ám a becslések szerint mindössze 1700 km-es hatótávolsággal rendelkezik, ami konvencionális robbanófejekkel megint csak irreleváns a közel-keleti színtéren.

Irán elrettentése? Nukleáris ambíciók? Még több?

Kapcsolódó cikkek: