Úgy döntöttem nem fizetek: jelzáloghitel fizetési bojkott Kínában

Egyre több ügyfél tagadja meg a jelzáloghitel kifizetését a félkész ingatlanok után Kínában.

Ingatlanpiaci krízis

A kínai ingatlanpiac az idén kezdett magára találni a járvány után. Újraindultak az építkezések, és felélénkült a hitelezői piac is. Azonban az egyik óriás megbízó pénzügyi problémái most országos hitelezői és gazdasági válságot indíthatnak el.

A kínai giga beruházó cég, a China Evergrande Group, a nyár elején került pénz szűkébe. Az általa megbízott kivitelező cégek az elmaradt kifizetések miatt nem tudták tovább finanszírozni az építkezéseket. Eközben a vevőknek már fizetniük kellett a bankoknak a még el sem készült ingatlanokat terhelő jelzáloghiteleket.

Júniusban azonban az álló építkezéseket látva egyre több leendő ingatlantulajdonosnál telt be a pohár. Hamarosan az ország több mint 90 városában mintegy 300 projekt esetében tagadták meg a vevők, hogy tovább fizessék a jelzáloghiteleket. A szerződések alapján jogosan jártak el, azonban mindez súlyos következményekkel jár majd az ingatlanpiacra nézve.

Fizetésképtelen kivitelezők

Ezzel egyidőben a kivitelezők is fizetésképtelenné váltak, és közös nyilatkozatban fordultak a nyilvánossághoz. Arra szólították fel a befektető által megrövidített kisvállalkozókat és beszállítókat, hogy függesszék fel a hiteleik és hátralékaik kifizetését. Ne fogadjanak el a beruházótól se újabb hitel elismervényeket, se pedig értékpapírokat. Mint mondták, kizárólag az Evergrande cégét terheli felelősség a kialakult helyzet miatt.

Tovagyűrűző hatás

A felfüggesztett kifizetések miatt a kínai ingatlanpiac katasztrofális következményekkel néz szembe. Az egyébként is lassú gazdaság eleve nem kedvez az építőiparnak, de a kifizetetlen jelzáloghitelek teljesen leállíthatják azt.

Érthető, hogy a kínai vezetőség aggódva figyeli az eseményeket. A fizetések felfüggesztése már most is egyre szélesebb körben gyűrűzik tovább a gazdaságban, és bármilyen beavatkozás csak tovább ronthat a helyzeten.

A kínai vezetőség felszólította a bankokat, hogy működjenek közre a helyzet megoldásában. Jelenleg erre két módszert is bevethetnek. Egyrészt kedvező hitelekkel segíthetnék a kivitelezőket az építkezések befejezésében. Ebben az esetben a vevőknek folytatniuk kellene a törlesztést. A másik megoldás a vevőknek nyújtott hosszabb törlesztési idő biztosítása lehetne.

Bármelyik megoldást is választják majd, a kínai bankoknak sürgősen lépniük kell. Noha a bankok szerint “csupán” 2,1 milliárd jüan hitel kintlévőségük van, ami még gond nélkül kezelhető, ez egyértelműen nem igaz. A kínai GF Securities Co. befektetési társaság becslése szerint 2 billió jüanra rúg a kintlévő jelzálog hitelek összege.