Befektetési tanácsok kezdőknek, hogy a befektetésből ne rémálom legyen

Van némi megtakarításod? Szívesen gyarapítanád vagyonod, de még nem tudod hogyan? Félsz a befektetések buktatóktól? A befektetés nem olyan bonyolult és félelmetes, mint amire először gondolsz, de ehhez nem árt megfogadni néhány alaptanácsot. Most nézzük meg, hogy mit is!

Rengeteg extrém magas hozamot kínáló befektetés létezik, melyek bizony hamar felkeltik mindenki érdeklődését. Ezeknek viszont ne dőlj be! Bármennyire is nagy a kísértés, jobb az ilyen meggazdagodást ígérő ajánlatokat messziről elkerülni, hiszen nem tudni, hogy milyen internetes csalás állhat mögötte. Sajnos sokan mohók, ezért nem számolva a kockázatokkal azonnal ugranak az első jól hangzó ajánlatra. Te ne tedd, hiszen óriási bukás lehet a vége. Manapság egyre több az internetes befektetési csalás, a kriptovaluták elterjedésével pedig egyre több bűnöző próbálja kihasználni a gyanútlan, hiszékeny embereket. Minden befektetés előtt alaposan mérlegelj és csak utána dönts!

Tisztázd anyagi helyzeted

Légy tisztában az anyagi helyzeteddel. Mindig csak annyit pénzt áldozz be, amennyi elvesztése, még nem okoz súlyos anyagi krízist. Azok követik el a legnagyobb hibát, akik az összes megtakarításukat befektetik, és azt gyakran egyetlen eszközbe. A kockázat ugyanis mindenhol ott lapul. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de létezik. Ilyen kockázat lehet például az árfolyam kockázat, amellyel mindig számolni kell, akár részvénybe, akár kriptovalutába fektetsz be.

A kriptovaluták esetében például óriási a volatilitás, ezért előfordulhat, hogy egy adott kriptovaluta ára mindössze néhány órán belül 20-30%-kal zuhan. Ilyenkor nem kell kétségbeesni, hiszen a kriptopénzek volatilis eszközök. Ha valaki percenként ellenőrzöd a befektetéseidet, és pánikba esel némi áringadozástól, talán nem a legjobb ötlet kriptovalutákba fektetned.

További kockázat lehet az, ha egy adott cég vagy bank csődbe megy. Ezért különösen ajánlott nem egyetlen eszközbe befektetni az összes félretett pénzed. Sok befektetési tanácsadó megvan róla győződve, hogy a diverzifikáció rendkívül fontos. Ez azt jelenti, hogy válassz több, számodra szimpatikus eszközt, és elosztva fektesd be a pénzed.

Csalások a négyzeten

Habár mindenki szeretne sok pénzt kaszálni a befektetésével, egy szabályt érdemes szem előtt tartani. Minél nagyobb hozamot ígér valami, annál nagyobb a kockázata. Vannak azonban olyan internetes hirdetések és ajánlatok, amelyek irreálisak. Olyan magas profittal próbálják meg magukhoz csábítani a potenciális befektetőket, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a piaci körülményekkel. Emberek millió ajándékozzák oda a kemény munkával megkeresett pénzüket olyan cégeknek, amelyekről semmit nem tudnak. Sokszor előfordul, hogy a cég egyszerűen megszűnik, az ügyfelek pénze pedig köddé válik.

Számos befektetés mögött csak egy MLM (multilevel marketing) hálózat áll, ami a valóságban semmilyen terméket vagy szolgáltatást nem értékesít. Ilyen esetben az áldozatok hiába fordulnak a hatóságokhoz, már nincs mit tenni. Rengetegszer lenyomozhatatlan a befektetést ígérő vállalat, hiszen hamis elérhetőséget adnak meg, vagy a cég hivatalosan nem is létezik. Ha ismert pénzintézet befektetését választod és esetleg az menne csődbe, akkor természetesen lehetőséged van kártérítést kérni, amit az OBA vagy a BEVA biztosítások fedeznek. Ez viszont az interneten terjedő csalásokra nem vonatkozik. Akik ott bukik, olyan mintha az ablakon dobálta volna ki a pénzét.

Ponzi rendszer, pilótajáték, piramisjáték

Az elmúlt években elképesztő mennyiségű csalás jelent meg a világon, amely emberek millióit forgatta ki a vagyonából. A Ponzi-rendszer olyan, mint a pilótajáték, de itt az első befektetőket az újonnan rávett befektetők pénzéből fizetik ki. Ez addig megy így, amíg az egész rendszer kártyavárként össze nem dől. Lényeges különbség a Ponzi-rendszer és a pilótajáték között az, hogy a pilótajátékban csak az egymást követő szintek között van kapcsolat, ezért nehéz eljutni a hálózat első emberéhez. A Ponzi-rendszerben viszont minden résztvevő ismeri a kamu befektetés kitalálóját és elindítóját. Sokan személyes kapcsolatot is ápolnak vele.

A pilótajátékban sokan vesznek részt. A befektetők viszont csak egyszer fizetnek be egy kisebb összeget. A csalás azonban nem sokáig tartható fenn, hiszen ha nincsenek új befektetők a rendszer összeomlik. A Ponzi-rendszerben kevesebb a résztvevő, mint a pilótajátékban. A Ponzi sémában csak az elindító kaszál nagyot, a pilótajátékban azonban még az első két szinten is nagy pénzekhez lehet jutni. A piramisjáték ugyanígy működik, ott viszont fizikailag létező termék is állhat a csalás mögött, ami valójában egy fabatkát sem ér, de jó marketinggel minden kacat eladható elképesztő összegekért.

Mire figyelj oda

Ha regisztrációs díjat kér valaki, az már gyanús lehet. A piramisjáték esetében kisebb összegű díjak vannak, a Ponzi esetében akár több ezer eurós összegekkel is számolni lehet.

Gyanús jel az is, ha nincs használható termék vagy szolgáltatás a hangzatos szavak mögött. Itt a lényeg nem egy termék eladásának növelése, hanem az új emberek bepalizása. A belépési díjak tartják ugyanis életben az egész rendszert. Minél többen embert sikerül elcsábítaniuk és a rendszerbe beszervezniük, annál több pénzt kaszálnak.

Bármilyen befektetésre is készülsz, mindig informálódj. 2020-ban már minden adat elérhető az interneten, így nézz alaposan utána, hogy egy adott vállalkozás mivel is foglalkozik és mennyire megbízható. Gyakran előfordul az, hogy az ajánlatot kínáló cég hivatalosan nem is létezik vagy a csodás weboldal és név mögött egy alagsori raktár van.

Mivel egyre több csalásra derült fény az elmúlt években, így a hatóságok is kiemelten foglalkoznak a már említett módszerekkel. Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) internetes adatbázisa rendszeresen frissül, befektetés előtt itt is tájékozódhatsz a már lefülelt cégekről. Minden esetben nézz utána egy adott vállalkozásnak vagy projektjének. Ha kétséged lenne az ajánlat hitelességével kapcsolatban, inkább felejts el, vagy kérd ki egy hozzáértő segítségét!

Kapcsolódó cikkeink:

Abszurd: 720 milliós BitClub ponzi kiagyalói koronavírusra hivatkozva szabadulnának a börtönből

Vajon a 3 milliárdos kínai Ponzi-séma okozta az elmúlt napok zuhanását?

Akcióba lendültek a PlusToken Ponzi szervezői, mixerekkel mossák tisztára a lopott bitcoinokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.