Beindult az oltásigazolás üzlet – Telegramon árulják a hamis immunigazolványt

Az oroszok nem szeretnének oltakozni, oltásigazolásra viszont mindenkinek szüksége lenne, ezért beindult a hamis immunigazolványok árusítása a Telegramon. 

Mint arra már korábban is számítani lehetett, egyre több ország oltásigazoláshoz kötné a koronavírus-járvány miatti lezárások enyhítését, bizonyos szolgáltatások igénybevételét és a turizmus beindítását. Sokan szívesen oltakoznának, csak éppen nincs mivel. Minden európai országot súlyt a vakcinahiány, az oltási tervben elsőbbséget élveznek az idősek, így a fiatalabb, utazni vágyó korosztálynak jobb esetben is hónapokat kell arra várni, hogy megkapják a világ jelenleg legkeresettebb vakcináinak egyikét. Másoknak viszont eszük ágában sincs oltásra jelentkezni, ezért úgy döntöttek, hogyha máshogy nem megy, illegális igazolást szereznek.

Oroszország hiába kampányol, nem kell a Szputnyik V a népnek

A koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében a világon először Oroszország jeleskedett. Az orosz vezetés pedig mindent megtesz azért, hogy meggyőzze állampolgárait arról, hogy a Szputnyik V biztonságos és hatásos oltóanyag. A lakosság mégis alig több mint 3%-a van beoltva, a nép nem igazán kér a helyi gyártmányból. Az oltásigazolással járó előnyökről ugyanakkor nem mondana le senki, ezért a feketepiac azonnal megtalálta az üzleti rést.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson elindult a hamis oltásigazolás business, ahol körülbelül 25 dollárért bárki vásárolhat immunigazolványt. Az alkalmazás névtelen eladói azt ígérik, hogy a hamis dokumentumaik lehetővé teszik a vevők számára, hogy nemzetközi repülőjáratokra szálljanak, vagy egyetemre menjenek, hiszen az orosz hallgatóknak kötelező az oltás. A Telegramon az eladók már úgy működtetik az illegális üzletet, mintha csak egy szupermarket lenne, hiszen lehet kapni hamis COVID-19 teszt eredményt, kamu antitest eredményt, de bármilyen orvosi igazolást is.

Az egyik Telegram csatornán arra figyelmeztetik a vevőket az eladók: “A pletykák szerint az oltás hamarosan kötelező lesz, és ha azt visszautasítod akár fel is mondhatnak a munkahelyeden. Jobb esetben pénzbüntetést kapsz, de akár még börtönre is ítélhetnek.”

Több felhasználó rendkívül örül a hamis igazolásnak. Volt, aki azt írta “te vagy a legjobb, hamarosan nyaralni megyünk.”

Oroszországban nincs oltási terv, mely alapján előnyben részesítenék az időseket vagy a krónikus betegeket. Január óta bárki számára hozzáférhető az oltás, hiszen országszerte oltási központokat hoztak létre bevásárlóközpontokban, éttermek udvarán. Az oltási kedv azonban valahogy elmarad. Bár egyes orosz régiókban a tomboló tél miatt még mindig nem jutottak oltóanyaghoz, az orosz kormány várakozásain jóval alul marad az oltakozási kedv a nagyvárosokban.

Oroszország a lakosság 60%-ának beoltását tűzte ki célul idén nyárig. A Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov legutóbbi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

“Vakcinából nincs hiány, de nem lehet azt mondani, hogy nagy rohanás lenne.”

Úgy tűnik, hogy a Szputnyik V külföldön nagyobb sláger, mint otthon. Európában Magyarország és Szerbia már javában olt az orosz vakcinával, habár az Európai Gyógyszerügynökség még nem döntött az oltóanyag engedélyezéséről. A The Lancet brit orvosi folyóirat nemrég publikált egy szakértők által készített tanulmányt, amely azt mutatja, hogy a Szputnyik 91,6%-os hatékonysággal rendelkezik, és nincs súlyos mellékhatása. Ettől függetlenül az oroszok inkább várnak. Több mint 4 millió koronavírus fertőzöttet regisztráltak már eddig az országban, a vakcina népszerűségén viszont ez sem változtat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.