Besúgórendszer működik a világ egyik legismertebb egyetemén

A Yale Egyetem egy online COVID-19 besúgórendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a diákok számára, hogy névtelenül jelentsenek más diákokat az iskola COVID-szabályainak megsértéséért. A rendszert arra használják, hogy a diákokat egymás ellen fordítsák. Sok hallgató ellenzi a rendszert, de fél a megtorlástól, ezért inkább némán tűr.

2020 őszén a Yale diákokra vonatkozó COVID-szabályokat vezetett be, többek között a beltéri maszkviselést és a szabadtéri gyülekezés korlátozását. A szabályok az egyetemen belüli és kívüli koronavírusos esetek számától függően változtak.

Annak érdekében, hogy a diákok biztosan betartsák a szabályokat, az egyetem bevezetett egy jelentési rendszert, nevezhetjük besúgórendszernek, amely lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy névtelenül jelenthessék azokat, akik kijátsszák a szabályokat.

A The Washington Beacon beszélt egy diákkal, akit feljelentettek, miután maszk nélkül látták a könyvtárban. A diák este fél tízkor tartózkodott a könyvtárban. A könyvtár állítólag kihalt volt, a közvetlen közelébe senki sem volt.

Egy lány odalépett hozzá, és követelte, hogy viseljen maszkot. Nem volt nála, ezért azt mondta, hogy inkább elhagyja a könyvtárat. Miközben távozott, a diáklány lefilmezte őt. Két nappal később az egyetem vezetősége felvette vele a kapcsolatot, hogy tájékoztassa, értesítést kapott arról, hogy megsértette a COVID közösségi paktumnak nevezett szabályokat, amelyeket azért hoztak létre, hogy “támogassák a közösség minden tagjának egészségét és biztonságát”. Kapott 24 órát arra, hogy kapcsolatba lépjen a felülvizsgálati bizottsággal, és magyarázatot adjon a viselkedésére.

A bizottság bűnösnek találta.

A bizottság megállapította, hogy a fiú magatartása kockázatot jelentett a saját vagy más közösségi tagok egészségére és biztonságára – írta az egyetem két héttel később a diáknak. Majd hozzátették, hogy amennyiben továbbra is megsérti az egyetem COVID-19-re vonatkozó előírásait, komolyabb következményekkel is számolhat, beleértve az egyetemről való elutasítást is.

A The Washington Beacon szerint több neves intézményben vannak szigorú szabályok. Ez önmagában még nem is lenne baj. A besúgórendszer viszont a történelem egy nem éppen fényes időszakára emlékeztet. Az egyik diák szerint olyan érzést kelt ez az egész az egyetemen, mintha egy megfigyelőállam lenne.

A rendszer arra ösztönzi a diákokat, hogy informátorok legyenek, egyesek még a legapróbb szabálysértéseket is jelentik annyira megakarnak felelni az intézménynek. Néhány diák odáig ment, hogy nem csak az egyetemen, hanem a társai közösségi médiában írt vagy megosztott dolgait is jelenti.