Botrány Peruban – üres fecskendővel “oltják” a COVID elleni vakcinára jelentkezőket

Egyre többen tesznek panaszt Peruban. Nyomozás indult az üres fecskendőt használó oltópontokkal szemben. Nem tudni, hogy mi lehet a jelensége oka: szimplán emberi mulasztás vagy korrupció?

Peruban botrány tört ki, miután több állampolgári bejelentés érkezett a COVID elleni oltásokkal kapcsolatban. A vakcinára jelentkező lakosok közül sokat ugyanis üres fecskendővel “oltottak” be. Tehát a vakcina felvételére jelentkező személyek valójában nem is kaptak oltást, hanem csak lefertőtlenítették a bőrt, beleszúrták az izomba a tűt, a fecskendőben azonban nem volt semmi. Mivel az emberek nagy többsége nem nézi, ahogy belé fecskendezik az oltóanyagot, így nem tudni pontosan hányan is lehetnek azok, akik azt hiszik, hogy védettek a COVID-19-cel szemben, a valóságban azonban sosem kapták meg az oltást.

A perui egészségügyi minisztérium nyomozást rendelt el az ügyben. A kormány azzal takaródzott, hogy csak három ilyen esetről tudnak. Az elmúlt hetekben azonban sorra érkeznek a panaszok a hatóságok felé. Több oltóközpontban szemtanúk számoltak be arról, hogy oltóanyagot nem tartalmazó fecskendővel szúrták meg az oltásra megjelenteket.

A La Republica di Lima hírportál egy mobiltelefonnal készült videót is leközölt, amelyen az látható, amint egy fővárosi kormányzati oltóponton egy nővér előkészíti a fecskendőt egy személynek, miközben valaki odaszól a nővérnek: “Kisasszony, tartalmaz valamit ez a fecskendő? Megnézhetem? Nincs benne semmi, kisasszony, ez üres.”

A nővér ekkor csendben odasétál az egyik vakcinákat tároló hűtőhöz, ahonnan kivesz egy fiolát, majd a benne lévő oltóanyagot a fecskendővel felszívja és visszasétál a következő oltakozni kívánó pácienshez.

A minisztérium hebeg-habog

Az egészségügyi minisztérium természetesen nem tudja zavarában, hogy mit mondjon, míg a nyomozást le nem folytatják. A legújabb közleményében azt írta: “Egyik esetben sem okozott az egészségügyi személyzet kárt a betegekben, akiket be kellett volna oltani.”

A minisztérium ezen kijelentésével ugyanakkor lehet vitatkozni, hiszen sok emberben biztonságérzetet kelt az, hogy be van oltva, a valóságban azonban semmilyen vakcinát nem kapott.

Peruban háromféle oltóanyaggal oltanak: a Pfizerrel, az AstraZenecával és a kínai Sinopharmmal. Eddig a lakosság mindössze 2%-a kapta meg az oltást, így itt is hiány van belőle, legfőképpen a nyugati vakcinákból. A latin-amerikai országban csakúgy, mint Európában az időseket és az egészségügyi dolgozókat veszik előre az oltási kampányban, így a többieknek bizony várni kell. Emiatt számos perui gazdag már külföldön is próbálkozik, hogy oltáshoz jusson. Sokan az Egyesült Államokba utaznak a vakcináért.

Az üres fecskendők esetével párhuzamosan egy másik botrány is kirobbant Peruban. 500 kiváltságos ember ugyanis titokban megkapta az oltást, többek között Martín Vizcarra volt perui elnök és felesége, illetve Ferenc Pápa perui diplomáciai képviselője Nicola Girasoli. Így már kezd érthetővé válni, miért is imitálják az átlagemberek esetében az oltás beadását. A megmaradt vakcinát valószínű, hogy a pénzes bennfentesek kapják…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük