Brutális hiány keletkezett a magyar büdzsében

Júliusban az államháztartási hiány 328 milliárd forinttal zárt, így a héthavi hiány elérte a 2165 milliárd forintot, amely történelmi csúcs.

Júliusban az államháztartás hiánya 328 milliárd forinttal nőtt, így a hetedik hónap végére elérte a 2165 milliárd forintot. Sajnos elmondhatjuk azt, hogy még soha nem küszködött ilyen óriási deficittel a magyar büdzsé. Az eddigi legnagyobb éves hiányt 2006-ban érte el Magyarország, amikor 2056 milliárd forinttal sikerült zárni az évet. Most úgy látszik, ez a rekord is megdől, hiszen a jelenlegi gazdasági környezetben a szakértők nem sok esélyt látnak arra, hogy az év elkövetkező hónapjaiban a hiány ne nőne.

Tavasszal ugyan a kormány előterjesztette a 2020-as költségvetés módosítását, de a hiánytúllépés akkora az eredetileg prognosztizált deficithez képest, hogy felvetődhet egy lehetséges pótköltségvetés benyújtásának a gondolata. Az utolsó hivatalos tervezet szerint a 2020-as hiány 1890 milliárd forint, azaz a GDP körülbelül 3,8%-a. Még csak augusztus van, de már most 2165 milliárd forintnál jár az ország, ami a GDP 4,3%-a.

A Pénzügyminisztérium megmagyarázta mire ment el ennyi pénz

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a hiány egyértelmű oka a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi és gazdaságvédelmi kiadások. Ez az érv még el is fogadható, hiszen minden országot súlyosan érintett a koronavírus-válság. De a féléves bevételi adatokból az derült ki, hogy a költségvetés komoly bevételekre tett szert az elmúlt fél évben. 2020 első hat hónapjában 10 684 milliárd forintot kaszált az állam, ami 5,7%-nál több a 2019-ben befolyt összegnél. A másik oldalon a kiadások viszont brutálisan elszaladtak. A kormány az előzetes tervekhez képest 520 milliárdot költött az egészségügyi eszközök (maszkok, lélegeztetőgépek, maszkgyártó berendezések) beszerzésére. Ezen felül 123 milliárd forintot fizetett a versenyképességnövelő támogatásokra, 101 milliárd forintot pedig az egészségügyben dolgozók egyszeri, félmillió forintos bérkiegészítésre. Több tízmillió forint ment el továbbá a munkahelymegtartó támogatásokra, és a tervekhez képest jelentősen megugrottak a munkanélküli ellátásokra fordított kiadások is.

A hiánynövekedést ezen felül a kormány olyan intézkedésekkel magyarázza, mint a turisztikai fejlesztési projekt (81 milliárd forint), a közúthálózat fenntartása (68,4 milliárd forint), valamint a Falusi Útalap (57 milliárd forint) és a közúthálózat felújítása (37,4 milliárd forint). További 27 milliárd forint költött a költségvetés nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

Az elmúlt hónapokban 82 milliárdot fordított az ország a leendő Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezésére, több tízmilliárd forintot stadionok és sportlétesítmények építésére, 54 milliárd forintot pedig a határon túli gazdaságfejlesztési programok kaptak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük