Brutális mennyiségű amerikai haditechnikai eszközt helyeztek el egy lengyel kikötőben

Egy balti megfigyelő médium felvételeket tett közzé arról, hogy hatalmas mennyiségű amerikai katonai felszerelést készítenek elő a lengyelországi Gdynia kikötőjéből való elszállításra.

A katonai felszerelésekről azt írják, hogy az amerikai hadsereg 3. páncélos dandár harccsoportjának, az 1. lovas hadosztálynak a felszerelései. Egyes kelet-európai médiajelentések azt állítják, hogy a több futballpályányi hosszúságúnak tűnő felszerelés legalább egy része Kijevbe tart.

A felvételeken több száz nehéz katonai jármű látható, köztük páncélozott személyszállítók, harckocsik és páncélozott teherautók.

Többek szerint a felszerelés egyértelműen Ukrajnába tart, a felvételeket széles körben terjesztő forrás, a Baltic Security azonban azt írta, hogy az eszközök a lengyel kikötőben “az Egyesült Államok kontinensére történő átcsoportosításra való felkészülés céljából vannak ott, miután az Atlantic Resolve műveletben teljesítettek szolgálatot”.

Az orosz Szputnyik megjegyezte, hogy “egyes lengyel és ukrán médiaorgánumok azonban nem gondolkodtak el azon, hogy azt állítsák, hogy a videón látható haditechnikai eszközök egy részét Ukrajnába fogják átcsoportosítani, ahol Oroszország folytatja különleges katonai műveletét”.

Az viszont igazán érdekes, hogy sem a Fehér Ház, sem a Pentagon nem kommentálta még az esetet.

“A felvételre akkor kerül sor, amikor az Egyesült Államok már több mint 100 milliárd dollár értékű biztonsági és katonai támogatást vállalt Kijevnek a háború kezdete óta” – folytatta az állami kiadvány. Tekintettel arra, hogy az ukrán frontvonalak, különösen Bakhmutban, még több lőszert és felszerelést kértek – meglepő lenne, ha ezek a sorban álló hardverek végül nem Ukrajnába tartanának.