Brutálisan terjed a francia kór: “Az EU nyelve legyen francia vagy latin!”

Mit kíván a francia nemzet? Legyen a francia az elsődleges nyelv az Európai Unióban… Vagy ha nem is a francia, akkor a latin!

Míg a világ a koronavírus ellen harcol, Franciaországban nemrégiben angolellenes mozgalmak törtek ki. Clement Beaune, az európai ügyekért felelős francia miniszter az elmúlt hónapban kampányba kezdett az „nyelvi sokszínűségért”, és váltig állítja: a Brexit után nincs szükség az angol nyelvre.

Miután Nagy-Britannia az unióból való kilépés mellett tette le a voksát, számos állam, köztük Franciaország is, felbuzdult a hír hallatán. A „frexit” kifejezés pedig már azóta is kering a levegőben, amely lényegében Franciaország EU-ból történő kilépésére utal. A megmozdulás szószólója, Francois Asselineau azonban úgy véli, az angolellenes miniszter nem érti Franciaország helyzetét az EU-ban.

Azt hinni, hogy a francia nyelv a Brexit után az elsődleges nyelvvé válhat Európában olyan, mint figyelmen kívül hagyni azt, hogy az EU már 75 éve geopolitikai egységként az USA és a NATO uralma alá tartozik. Ahhoz, hogy a francia nyelv egy biztos helyet nyerjen a világban, Franciaországnak vissza kell szereznie függetlenségét, és együtt kell működnie mind Afrikával, Oroszországgal, Ázsiával, mind pedig Latin-Amerikával. Továbbá az EU-nak meg kell erősödnie az ipar, a kutatás, a védelem és az oktatás terén is” – nyilatkozta.

Mindenesetre sokak fantáziáját megmozgatta a miniszter lázadása, és bizonyult vonzónak az ötlet. Eric Zemmour, francia jobboldali kommentátor például angol bojkottot követelt, mivel véleménye szerint az angol nyelv „szétzúzta” a franciát.

Úgy gondolom, itt az ideje, hogy ellentámadást indítsunk a francia nyelv javára, megemlékezve arra, hogy a francia volt az EU intézményeinek eredeti nyelve” – állította.

A mozgalom megvalósítása azonban közel sem egyszerű, mivel a célok kivitelezését szigorú uniós jogszabályok akadályozzák. Az EU hivatalos nyelvének bármiféle megváltoztatását ugyanis az Európai Tanácsnak egyhangú szavazással kell jóváhagynia.

Nem lehet francia? Akkor legyen a latin!

A közelmúltban a francia Le Figaro magazinban megjelent egy cikk, mely szerint az angol nyelvet az EU-n belül fel kell számolni, el kell hagyni, és helyette ha nem is a franciát, a latint kell előnyben részesíteni. A cikk írója szerint Európa függetlenedése az angol nyelvtől elengedhetetlen, a legideálisabb nyelv pedig nem más, mint a latin. Az ősi nyelv felelevenítése ugyanis döntő fontosságúnak számíthat abban az esetben, ha Európa valaha is meg akarja élni álmait és teljes függetlenedését. A megoldás pedig: egy közös nyelven és múlton alapuló identitás, mely soha nem valósulhatna meg a „status quo-ban” (fennálló állapotban). Európában ugyanis minden politikai tapasztalat visszavezet a latin nyelvhasználatig – a Római Birodalomtól kezdve a reneszánszon át egészen a felvilágosodás koráig a latin volt a hivatalos nyelv.

Az ellenállás

Vannak azonban olyanok is, akik egyik nyelvet sem szorgalmazzák, és szerintük az Unióban egy nyelvnek sem kellene dominánssá válnia, sokkal inkább a többnyelvűségre kellene fokuszálni. Az EU ezen a téren folytatott politikája egyébként eléggé ambiciózus. Ez pedig abban is megmutatkozik, hogy egy uniós polgár a hivatalosnak számító 24 nyelv bármelyikén írhat az EU Bizottságának, a Parlamentnek és a Tanácsnak is. A levelet pedig ugyanolyan szívesen fogják fogadni. Sőt, még választ is fognak adni! A Parlament továbbá az ülésein és a hivatalos beszédek elhangzásakor szinkrontolmácsokat biztosít.

A francia és a latin nyelv hívei, valamint az angolellenes mozgalom irányítói továbbra is úgy gondolják, hogy az angol teljesen kiszorította a francia nyelvet. Ezt pedig azzal támasztják alá, hogy Brüsszelben az angol lett a választott hivatalos és a nem hivatalos bürokratikus nyelv, az uniós jogszabályok közel 90 százaléka pedig angol nyelvű. Az angolellenes mozgalom legfőbb célja egyébként egy szimbolikus egység kialakítása, mivel szerintük egy közös nyelv használata egyesítheti Európát. A latin azonban valljuk be, közel sem egyszerű nyelv, kihalásának okáért pedig nagyrészt nehézsége és összetettsége felelt. A kritikusok szerint a latin nyelv egyáltalán nem felelne meg jobban az igényeknek, mint az angol, és minden európai számára nehéz lenne megtanulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.