Buborék áll az amerikai részvénypiaci növekedés mögött

  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nem tudni hová tartanak a pénzügyi piacok a koronavírus járvány miatt kialakult válság után. Hónapokra leállt a világ gazdasága, az amerikai részvények mégis pozitívba fordultak. Hihetetlen gyors talpra állás és a mögötte rejlő csúf igazság.

Éppen, hogy kezd beindulni a koronavírus járvány miatt leállított gazdaság, a részvények mégis szinte azonnal pozitívan teljesítettek. A több hónapos kényszerpihenő után súlyos recesszióra számított mindenki, most mégis ralit láthattunk a részvénypiacokon.

Ez az elképesztően gyors emelkedés azonban nem valós, csak egy álca, amely a napi kereskedőkről, a gyors meggazdagodást ígérő csalásokról, a FOMO-ról és a központi bankok ész nélküli pénznyomtatásáról szól. A lufi azonban egyszer kipukkad, és annak súlyos következményei lesznek.

Milliónyi munkanélküli és csőd szélén álló cégek az USA-ban, a piacok mégis szárnyalnak

A koronavírus következtében több millió ember vesztette el a munkáját nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ szinte minden országában. A magas munkanélküliség következtében drámain visszaesett a fogyasztás. Ezen felül a geopolitikai viták nem csillapodtak az Egyesült Államok és Kína között, amelyet csak tovább tetéztek a George Floyd halála körül kialakult ellentétek. Ezen problémák ellenére szárnyalnak a piacok. Minden bizonnyal nem tükrözik a befektetők igényeit, amikor a vállalatok nem keresnek semmit és a legtöbbjük osztalékot sem tud fizetni. A hozam a növekvő pénzügyi eszközök áraiból pedig csak fiktív.

A Hertz népszerűbb, mint valaha

A világ egyik legnagyobb és legrégebbi autókölcsönzője nemrég csődvédelmet kért. A vállalat, amely a nagy gazdasági világválságtól kezdve a második világháborút is túlélte, történetének legnehezebb időszakát éli meg. A Hertz már eddig is óriási adósságállományt görgetett maga előtt amire a koronavírus okozta leállás csak tett egy lapáttal. Nemrég csődvédelembe menekült, mivel nem tudta a hitelezőit kifizetni. A csődhelyzet azonban nem rettentette el a befektetőket, akik május végén ráharaptak a cég részvényeire.

A Hertz árfolyama 140%-ot emelkedett. 2020. május 27-én a vállalat 260 millió dolláros forgalmat bonyolított le, amely így az amerikai részvénypiac legnagyobb forgalmú részvénye volt. A csőd szélén álló társaság papírjai tehát népszerűbbek voltak a járvány után, mint előtt. Az elképesztő mozgások egyik oka a kiskereskedők megjelenése lehet. Azt nem tudni, hogy miért vetették rá magukat a haldokló vállalatra, de azt érdemes megjegyezni, hogy a vállalat legnagyobb részvényese, Carl Icahn megszabadult minden papírjától.

Nem a Hertz az egyetlen, mely papírjait elkapkodták annak ellenére, hogy fennállásának legnehezebb napjain van túl. De mégis mi lehet az oka annak, hogy ennyire zakatol a részvénypiac ,miközben emberek milliói élnek egyik napról a másikra, és cégek ezrei húzzák le a rolót?

Központi bankok és a mennyiségi enyhítés

A válasz viszonylag egyszerű. A globális piacok nem engedhetik meg azt, hogy a világgazdaság egyszerűen összeomoljon. Túl sok pénzt, időt és energiát fektettek be 2008 óta, így a Draghi-féle elvet követve a központi bankok próbálnak megtenni mindent, hogy a látszatot fenntartsák, és elkerüljék a recessziót. Ahelyett, hogy szembenéznének a valósággal és a világgazdaság legsúlyosabb krízisével, a pénzt nyomtatnak és részvényt vásárolnak.

Bill Dinning, a Waverton befektetési vállalat vezetője úgy fogalmaz, hogy a” kötvények és a részvények ára egy buborék. A hozamok stagnálnak.”

A helyzet kezd egyre kilátástalanabbá válni globális szinten, amit nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni. Az Aviva, a HSBC Bank egyik legnagyobb intézményi részvényese is aggodalmát fejezte ki, mivel úgy gondolja, hogy a bank jövője kétséges. A nyugati részvényesek ellenérzései, és a Kínától érkező fenyegetések nem ígérnek túl sok jót. Nem elég tehát a lufi, amit a központi bankok tartanak még életben, a helyzetet tetőzi a nyugat és kelet között kialakult konfliktus. Nem tudni hogyan végződik ez a látszat növekedés, de nem lesz jó vége ennek a csúnya játéknak.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.