Búcsúzik a Wall Street-től Bill Gross, a Bitcoin egyik legnagyobb támogatója

Bill Gross, a Wall Street befektetője és a Bitcoin egyik nagy pártfogója, hivatalosan is bejelentette azonnali visszavonulását az aktív vagyonkezeléstől. Gross, akit “bond king”-nek, azaz kötvény királynak kereszteltek el a Wall Streeten töltött majdnem 50 éve után, nem csak ott fog hiányozni. Visszavonulása érezhető lesz a kriptovaluta közösség számára is.

Bill GrossGross egy volt a mindössze néhány wall streeti befektető közül, aki azt tanácsolta az embereknek, hogy a bitcoint válasszák a központi bankok helyett. Ő ugyanis a kriptovalutákban sokkal több lehetőséget látott, mint az általa csak „kaszinónak” tartott központi bankokban.

Ezt a Janus Henderson alapnak írt befektetési levelében írta. Ebben egy olyan jövőképet festett le, melyben a jelenlegi pénzügyi rendszer már nem képes lépést tartani, és a központi bankok a kriptovalutáknak adják át a helyüket.

Ez persze nem sok embernek tetszett. Főleg nem a hagyományos pénzügyi szervezeteknek a Wall Streeten. Így Gross korábban nagyon elismert, 50 éves karrierje rossz fordulatot vet a vége felé.

Persze, Gross sem volt mindig 100%-osan a bitcoin mögött. Néha dicsérte a benne rejlő lehetőségeket. Néha azonban ő is úgy gondolta, hogy a valuta túlságosan volatilis ahhoz, hogy megfelelően ki tudja szolgálni a pénzügyi világ igényeit.

Azonban még így is azok közé a néhány Wall Street-i szakértő közé tartozott, akik pozitívan nyilatkoztak a kriptovalutákról.

Búcsúzik a Wall Streettől a Bitcoin egyik legnagyobb bikája

A központi bankok „kaszinók”

Ez a bitcoin támogatás pedig nem is olyan meglepő. Gross ugyanis nagyon nem kedvelte a központi bankokat és a központosított piacot. Híres levelében nem hiába hasonlította őket kaszinókhoz. Olyan kaszinók, ahol a kormány a veszteségek ellenére is csak nyomja a pénzt a rendszerbe.

 “A pénzügyi piacunk teljesen olyan lett, mint egy vegasi vagy monacói kaszinó. A központi bankok által biztosított végtelen hitelekkel akarjuk felpezsdíteni a nominális GDP-t, hogy kissé alacsony, de még nagyjából elfogadható szinten legyen a mai világban.”

Azt nem tudjuk, hogy Bill Gross karrierje során sikeresen győzött-e meg befektetőket arról, hogy a hagyományos fiat alapú befektetések helyett inkább a kriptovalutát válasszák. De az biztos, hogy az elmúlt években jelentős mértékben kiállt a bitcoin és társai mellett.

Visszavonulását követően a most 74 éves Bill Gross csak saját személyes vagyonának kezelésével, illetve a család jótékonysági szervezeteinek vezetésével lesz elfoglalva. A Jeff és Jennifer Gross Családi Alap 2018-ban 28 NGO-nak adott pénzt. És nem is keveset: összesen 21 450 000 dollár értékben jótékonykodtak. Bár nem a Wall Street, de valószínűleg ezzel is lesz dolga Grossnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük