Bukaresti autómosó tulaja 1.8 millió dollárt mosott tisztára egy román váltó segítségével

  • 16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A szünetelő CoinFlux román tőzsde tulajdonosa elismerte bűnrészességét, miután egy bűnszervezet durván 1.8 millió dollárt csalt ki hamis eBay hirdetésekkel amerikaiaktól és mosott tisztára egy bukaresti autómosón keresztül.

Vlad-Calin Nistor és 14 másik vádlott, beleértve az autómosó tulajdonosát, beismerte bűnösségét egy Kentucky állami bíróságon pénzmosás és nem létező áruk értékesítésében, többek között amerikai állampolgároknak is.

A bűnszövetkezet 2013 óta szedte áldozatait, amikor is elkezdett hamis autóértékesítési hirdetéseket feladni az eBayen és a Craigslisten. A csoport tagjai hamis személyazonosítókat használva amerikai tiszteknek adták ki magukat, akiknek állítólagosan meg kell szabadulniuk tárgyaiktól mielőtt megkezdenék szolgálatukat. Az átverésre még egy ügyfélszolgálatot is létrehoztak, hogy megnyugtassák a már lóvá tett áldozatokat és a hirdetések miatt panaszkodókat.

Miután az áldozatok átutalták a nem létező tárgyak ellenértékét, a csoport tagjai az USA-ból Romániába utalták a pénzt, ahol azt kriptodevizákra váltották, bitcoinra általában, majd Nistor tőzsdéjén keresztül román lejre.

A banda vezetője Bogdan-Stefan Popescu volt, akinek neve alatt futott a bukaresti autómosó. Ő volt az, aki Nistort utasítva egyengette a kicsalt pénz útját különböző bankszámlákra, amik általában az alkalmazottai és családtagjai neve alatt voltak regisztrálva.

Kapcsolódó: Románia kiadja a Coinflux kriptotőzsde alapítóját az USA-nak

Nistort 2018 végén fogták el pénzmosás, csalás és bűnszövetkezetben való részvétel miatt, majd Románia 2019 januárban kiadta több másik bűnrészessel együtt az Egyesült Államoknak.

A CoinFlux egykoron Románia legnagyobb kriptotőzsdéje volt, 24 órás élő bitcoin váltással. A váltó Nistor elfogása előtt egy héttel ünnepelte fennállásának harmadik évét.

A bűnszövetkezet tagjai 25.000$ bírságra számíthatnak fejenként, a legalább 10 év szabadságvesztés mellett.

(Forrás: CoinDesk)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.