Buterin pár nappal a Merge előtt meglepetésként Ukrajnába utazott

Vitalik Buterin, az oroszországi születési Ethereum-társalapító talált időt arra, hogy pár nappal a várva várt Ethereum Merge előtt Kijevbe utazzon, és egy hacker rendezvény meglepetésvendégeként kifejezze támogatását Ukrajna felé.

A Kyiv Tech Summit egy egyedülálló hibrid hackathon, amelyet az Unchain Ukraine nonprofit blokklánc alapítvány az Ukraine DAO-val, az Atlantis World metaverzummal és a Web3 aktivistákkal közösen szervezett meg. Egy hackaton rendezvényen programozók, fejlesztők versengenek egymással. A résztvevők egyedi megoldásokat, prototípusokat, adatkészleteket, szkripteket vagy egyéb tartalmakat, anyagokat, felfedezéseket vagy találmányokat hozhatnak létre. Ezeket a kidolgozott projekteket a bírák értékelik, és jutalmazzák. A rendezvényen összesen $69,420 dollár nyeremény kerül kiosztásra, természetesen kriptóban. A hozzájárulók bármilyen szoftverfejlesztő eszközt, játékmotort, IDE-t és/vagy programozási nyelvet használhatnak a megoldásuk elkészítéséhez.

“Az erőnk az egységben van, és együtt egy lépéssel közelebb vagyunk a győzelemhez! Együtt mindannyian harcolhatunk az elnyomás ellen. Megmutathatjuk, hogy az innováció szelleme többet tesz, mint a beszéd, építsünk!” – írják az esemény honlapján.

Buterin meglepte a keddtől péntekig tartó Kyiv Tech Summit hackaton résztvevőit az esemény utolsó napján. Szerette volna kimutatni támogatását és együttérzését a háborútól sújtott országnak. A megjelenés biztonsági okokból szigorúan őrzött titok volt, mondták a szervezők a CoinDesknek.

Buterin mindig is támogatta Ukrajnát

Buterin Ukrajna felé nyújtott támogatása korántsem meglepő. Bár az Ethereum társalapítója Oroszországban született, és 2017-ben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassák az Ethereum lehetőségeit, évek óta kritikusan viszonyul hazája kormányához, valamint az Ukrajnával folytatott háborúhoz. Látogatása mégis figyelemre méltó az időzítés miatt: Az Ethereum sokak által várt, Merge néven ismert átalakítása már csak napok kérdése.

“Figyelmesen követem Ukrajnát, mióta elkezdődött a háború”– mondta Buterin az esemény fináléjának főelőadójaként. “El akartam jönni, hogy a saját szememmel lássam. Azt is tudatni akartam Ukrajnával, hogy a blokklánc, az Ethereum, és a kriptó világában sokan tényleg törődnek veletek, és sokan támogatnak benneteket”.

Buterin akkor járt Kijevben, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter is meglepetésszerűen, előre be nem jelentett látogatást tett az ukrán fővárosban. Blinken azonban nem vett részt a kijevi technológiai csúcstalálkozón. A konferencián 30 tech-szakértő vett részt. A legnevesebbek közülük Buterin és két kormányzati tisztviselő – Mykhailo Fedorov, az ország miniszterelnök-helyettese és a digitális átalakulásért felelős informatikai fejlesztési miniszter, valamint Alex Bornyakov, Fedorov helyettese és a kriptó ukrajnai alkalmazásának arca.

A háromnapos rendezvény középpontjában 500 hacker állt, akik közel 50 projektet nyújtottak be, hogy támogassák az ukránokat a szabadságharcban. A megvitatott témák közül kiemelkedett a decentralizált választási szavazás, a digitális valutákat kibocsátó központi bankok, valamint a Web3 és a blokklánc szerepe a dezinformáció elleni küzdelemben

Buterin, aki nagy pénzbeli hozzájárulásokat tett Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, azt is elmondta, hogy azért jött el, hogy megnézze, milyen projektekkel foglalkoznak az ukránok. Mi érdekli őket, mit építenek, és milyen implikációkat lehet találni Ukrajnában a blokklánc, a Web3 és az Ethereum számára.

“Hihetetlen volt, hogy Vitalik is csatlakozott hozzánk a helyszínen, valamint a Digitális Átalakulás Minisztériumának fontos személyiségei” –mondta CJ Hetherington, a csúcstalálkozó társalapítója. “A Kyiv Tech Summit nem csak egy átlagos technológiai esemény. Ez egy tiltakozás, egy mozgalom és Ukrajna törhetetlen szellemiségének megtestesítője.”

Vitalik egy Twitter bejegyzésében köszönetet mondott a konferenciának, és minden résztvevőnek. Csodálatos és bátor közösségnek nevezte a csapatot, akiktől sokat tanulhatunk.

Kyiv Tech Summit, Buterin

A csúcstalálkozó további előadói között volt Kiril Khomiakov, a Binance Ukraine vezérigazgatója. Illia Polosukhin, a NEAR Protocol társalapítója és Pavlo Kartashov, az Ukrán Startup Alap igazgatója.