A Cardano a hackerek segítségét kéri a sérülékenységek feltárásában

A Cardano Alapítvány bejelentette, hogy megduplázza a felajánlott jutalmakat, amit azoknak a hackereknek fizetnének ki, akik képesek feltárni a hálózat esetleges sebezhetőségeit.

Az alapítvány a Hackerone.com fiókján keresztül közölte, hogy a sebezhetőségek felfedezésére irányuló akció hat héten át, 2022. február 14. és 2022. március 25. között fog futni, a hálózat biztonságának javításának részeként.

A Cardano Alapítvány a fejpénzjutalmat 20 000 dollárban határozta meg a kritikus hibákért, ahol a sebezhetőséget magasnak minősítették. A közepes és alacsony szintű hibákért 4000, illetve 800 dollár a jutalom. A hackerek potenciálisan 15 000 dollárt kereshetnek a Cardano tárca kritikus hibáinak felfedezéséért, míg a nagy sebezhetőségekért 6000 dollárt kaphatnak. Más szoftverkódokban vagy infrastruktúra elemekben talált közepes és alacsony szintű hibákért 2000, illetve 600 dollárt fizetnek.

A Cardano Alapítvány azt is közölte, hogy a hackereknek részletes jelentéseket kell benyújtaniuk, amely tartalmazza a reprodukálható lépéseket is, hogy jogosultak legyenek a jutalomra.
“A Cardano Alapítvány nagyon várja az információbiztonsági közösséggel való együttműködést a biztonsági rések felkutatása érdekében. Az akcióval a célunk, hogy növeljük a blokkláncunk, az alkalmazásaink és ügyfeleink biztonságát. Ebben a programban a Cardano márkát szeretnénk erősíteni ezen a nyilvános bug bounty programon keresztül, amely a Cardano blokkláncon kibocsátott kriptoeszközök eléréséhez és kezeléséhez szükséges alapvető elemekre terjed ki” – jegyezte meg a közlemény.

A sérülékenység felderítési verseny szükségességét az is megköveteli, hogy a Cardano hálózat egyre jobban növekszik, és a különböző felhasználási esetek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezek a fejlesztések várhatóan pozitívan befolyásolják az ADA árfolyamát is. A Finbold jelentése szerint azonban az ADA jelenleg alulértékelt a Santiment Market Value to Realized Value (MVRV) mutatója alapján. A jelentés szerint a Cardano 2020. márciusa óta nem volt ennyire alulértékelt.

Cardano sebezhetőség

A Cardano hálózat továbbra is nagy növekedést mutat

Összességében úgy tűnik, hogy a Cardano továbbra is tartja a kitűzött mérföldkövet, mint például a tranzakciószámok ugrásszerű növekedésének elérése 2022-ben. Február 8-án már a Cardano blokkláncon feldolgozott tranzakció száma túllépte a 30 milliót. Ez azt jelenti, hogy a platform 2022. január 10. óta körülbelül egy hónap alatt több mint négymillió millió tranzakciót dolgozott fel.

A tranzakciók száma korrelál az ADA tárcáinak a számával. A Finbold jelentése szerint február 3-án az ADA tárcák száma 3 002 727 volt, ami 20%-os növekedést jelent a 2021. december 24-i 2,5 milliós állapothoz képest. Ez körülbelül napi 12 200 tárcával való bővülést jelent az adott időszakban.

Másrészről egy másik mérföldkövet is elért a Cardano blokklánc. Ugyanis sikeresen bevezették az okosszerződés funkciót a platformon. A Plutus (egy Cardano alapú okosszerződés-platform) január 27-én átlépte az 1000 okosszerződés regisztrációs célt, és most 1003-nál tart.

A Cardano okosszerződés-funkcionalitása más kriptofunkcionalitások előtt is kinyitotta a kaput, mint például a decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások befogadása.