Cardano alapító: Az XRP nem értékpapír, de vannak rejtélyes megoldásaik

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A SEC és a Ripple csatározásának még nincs vége, de a kriptoközösség egy jelentős része már el is határolódott az XRP-től. Van, aki azonban még a pártjukon áll. Charles Hoskinson, a Cardano megalkotója szerint a Ripple-nek tényleg igaza van, és a SEC állítása ellenére sem számít értékpapírnak.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) feljelentése után a Ripple felett elég komoly felhők kezdtek gyülekezni. Nemcsak, hogy több kriptotőzsde is felfüggesztette az XRP kereskedést, de a kriptopénz árfolyama is több, mint 50%-ot zuhant az ügy bejelentése óta. A SEC eljárást, amit nem bejegyzett értékpapír értékesítés miatt indított a bizottság, a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse jelentette be december 22-én Twitteren.

Vannak, akik azonban még nem gondolják azt, hogy a Ripple mindenképpen el fogja veszteni az ügyet. Charles Hoskinson, a Cardano megalkotója szerint ugyanis az állítás, miszerint a Ripple értékpapírként funkcionál, nem valós. Bár ez nem jelenti azt sem, hogy ne lennének problémás kérdések a Ripple háza táján.

Hoskinson egy “ask-me-anything” kérdezz-felelek keretében beszélt az ügyről. Ennek részeként kiemelte, hogy a legnagyobb probléma az XRP ügyével kapcsolatban, hogy mivel a kriptók dinamikusan és folyamatosan fejlődnek, nagyon nehéz a kategorizálásuk.

„A probléma a kriptopénzekkel, hogy egyszerre csinálnak mindent és semmit. És ezért néhány nap értékpapírnak tűnnek, néha meg árucikkeknek. Néha valutáknak, néha meg valami teljesen másnak. Sok tekintetben a kriptopénzek a pénzügyi világ őssejtjei. Az őssejt egy szuper sejt, amiből lehet bármi: agysejt vagy szívsejt például. És a szabályozás egy kicsit nehéz, mert a legtöbb esetben a szabályozók szeretik a jól körül határolt fogalmakat. Szóval ők nem őssejtet látnak, hanem szívsejteket és agysejteket, amikhez mindegyikhez más szabályozószerv tartozik.”

banner

Vannak „rejtélyes” megoldások a Ripple-nél Hoskinson szerint

Azt mondjuk Hoskinson is hozzátette, hogy bár jelenlegi formája és a decentralizációs szintje miatt nem tartja értékpapírnak az XRP-t, de nyolcéves történelme alatt több változáson is keresztül ment a kriptopénz. Emiatt egyáltalán nem kizárt az sem, hogy korábbi formáinak egyikét esetlegesen annak tekintsék.

Az is biztos azonban, hogy Hoskinson maga is lát problémás kérdéseket a Ripple-lel kapcsolatban. Az egyik legfőbb problémája például, hogy az okosszerződések korában miért ragaszkodik még mindig a Ripple ahhoz, hogy a tokenek elosztásáért maga a cég feleljen.

A kérdezz-felelek során Hoskinson leszögezte, hogy a Ripple esetleges bukása esetén sem kell egy dominó effektustól tartanunk. A kriptoszektor ennél jóval erősebb alapokon áll. Ha azonban a Ripple nyerni tudna a SEC eljárása során, akkor a jövőben is valószínűleg nehezebben lehetne értékpapírnak titulálni és ezzel az értékpapírokra vonatkozó szabályozásokat kivetni egy kriptopénzre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.