Chainalysis: alig nőtt a bitcoin használat a darknet piactereken

A bitcoin használata fizetőeszközként a darknet piactereken enyhén emelkedett, jelentette a Chainalysis blokklánc elemző cég. A teljes bitcoin tranzakciós volumen 1%-át teszik ki az illegális célúak.

A kedden publikált jelentésben a Chainalysis 600 millió dollárra teszi a darknet piactereken elköltött bitcoinok értékét 2019. utolsó negyedévében. Az érték ugyan eltörpül a legális bitcoin tranzakciók értékéhez képest (pl. kereskedés, vásárlás, befektetés stb.), de a korábbi negyedévhez képest emelkedést mutat.

Darknet piacterek bevétele kontra darknet piacterek részesedése az összes kapott kriptovalutából (nem csak bitcoin)

A Chainalysis arra a következtetésre jutott, hogy a darknet felhasználókat kevésbé érintik a kriptovaluták spekulatív ármozgásai (lenti ábra).

“Mialatt az összes kategória csúcsra ért júliusban, körülbelül ugyanakkor, mikor a bitcoin ára éves csúcson járt, a darknet piacterek ennél kevésbé drámaibb emelkedést mutatnak,” írja a Chainalysis. “Teljes évet vizsgálva a darknet piacterek tranzakciós aktivitása jóval szűkebb volumentartományt mutat, ami azt sugallja, hogy a vásárlók viselkedését kevésbé befolyásolja a bitcoin ára.”

Teljes bitcoin tranzakciós érték (30 napos mozgóátlag) darknet piactereken, e-kereskedelmi platformokon és szerencsejáték oldalakon (jobb oldalt) vs. tőzsdék volumene

A darknet piactereken továbbra is a bitcoin a legelterjedtebb fizetési forma (93%-a a teljes darknet piactéri tranzakciós volumennek), bár a monero és a litecoin is kezd elterjedni.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.