Chelsea Manning lesz a Nym protokoll adatvédelem-fokozó blokklánc megoldás szaktanácsadója

Az amerikai hadsereg korábbi tagja és a történelem egyik legnagyobb volumenű titkos dokumentumát kiszivárogtató személye nevét adja a Nym nyílt forráskódú, decentralizált, engedély nélküli blokklánc projekthez, aminek fő fókusza a személyes és pénzügyi adatok védelme és a tömeges megfigyelés megelőzése. Chelsea Manning (képen) a Nym protokoll auditjában fog segíteni a főhálózat indulása előtt.

Manning több, mint hét évet töltött börtönben miután kiszivárogtatta az iraki és afganisztáni katonai műveletek háttéranyagát.

Adatszivárgás megelőzése a tömeges megfigyelés megakadályozása ellen

Manning jelhírszerzési tapasztalatának köszönhetően képes arra, hogy azonosítsa és ellenjavaslatot dolgozzon ki olyan esetekre, amikor a Nym hálózat felhasználói hírszerzés tárgyává válnak. Az adatszivárgási sérülékenységek azonosításával és a fedőforgalmi paraméterek módosításával képes lesz robusztusabbá tenni a Nym hálózatát. A fedőforgalom alatt a Nym esetében azt a hamis adatforgalmat értjük, amit a Nym küld például egy mobiltelefon vagy egy internetszolgáltatónak a felhasználók identitásának maszkírozása érdekében.

Pörögnek a privát adatok védelmét fokozó technológiák

Az új állami regulák, mint például az adminisztratív és nehézkes GDPR valamint a felhasználói igények hatására újra kezdenek népszerűvé válni a privát adatok védelmét javító megoldások. Például a Signal privát üzenetküldő alkalmazást csak idén májusban több mint 100 millió alkalommal töltötték le. A metaadatok védelmét a hálózati szinten egyelőre egyetlen projekt se tudja garantálni, és bár vannak kezdeményezések, de a kriptográfiai megoldások területén a NYM itt piacvezető.

Harry Halpin, a Nym vezérigazgatója Manning csatlakozásáról:

Habár a pénzük rábízása szoftverekre az egyik aspektus, amit az emberek megtanulnak a Bitcoin (BTC/USD) és a DeFi segítségével, de közben a bátor adatszivárogtatóknak és olyan forradalmároknak, mint Chelsea Manning is, az életüket kell egy szoftverre bízniuk. Pont emiatt ahelyett, hogy „YOLO”-ként elindítanánk (a főhálózatot), majd a felhasználóink ne azt kaphassák, amit beígértünk, inkább a legjobb szaktekintélyekkel dolgozunk együtt annak érdekében, hogy felhasználóink biztonságban legyenek. Minden szoftver tartalmaz hibákat, de azok az emberek, akik olyan szoftvereket dobnak ki, amelyek veszélyeztetik a felhasználóikat, vagy akár használhatatlanok, azok csalók, akiknek még vér is tapadhat a kezükhöz.

Chelsea Manning nemcsak adatszivárogtató, hanem tehetséges biztonsági és adatvédelmi mérnök is. A magánélet védelméért folytatott küzdelem nem ér véget a kriptográfiai hibák javításával, amelyekre a legtöbb auditor összpontosít. Soha egyetlen biztonsági audit sem foglalkozott olyan nagyságú forgalomelemző támadásokkal, amelyeket a Nym megakadályozni hivatott.

Chelsea Manning a Nym kapcsán megjegyzi:

Mivel a hálózati forgalom elemzésének módszerei drámaian javultak az elmúlt évtizedben, (2016 óta) gyakran kértek fel olyan a Tor alternatív módszereinek kutatására, amelyek elkerülik a hálózaton belüli adatok ilyen típusú elemzésnek való kitettségét. A Nym az egyik ilyen életképes alternatíva, és érdemes kutatásra és fejlesztésre.

Mit kínál a Nym?

A legismertebb hálózati szintű védelmi megoldások jelenleg a VPN (virtual private network) megoldások, amelyek a hálózati védelmet egy titkosított alagúton keresztül biztosítják a felhasználók számítógépei között, amit egy VPN szolgáltató üzemeltet. A VPN-ket azonban sokszor rosszul konfigurálják fel, vagy ha jól is működik, akkor sem képes valódi privát csatornát biztosítani vagy a cenzúrával szemben megfelelő ellenállást nyújtani.

A VPN szolgáltatók ugyanis teljes mértékben rálátnak a felhasználók és a publikus internet közötti hálózati forgalomra. Így pontosan látják, hogy a felhasználók milyen szolgáltatást vesznek igénybe az interneten. A felhasználónak meg kell bízni a VPN szolgáltatóban, hogy nem használja fel az így megszerzett információ semmilyen kártékony módon, vagy nem tarja meg magának a logokat.

A Nym egy megoldás, amely nagyon erős hálózati szintű anonimitást kínál még abban az esetben is, ha valami erőteljes rendszer passzív módon monitorozza a hálózatot. A Nym decentralizált, nem dolgozik egy harmadik feles szolgáltatóval sem, így nem kell megbízni egy VPN szolgáltatóban sem. Ami még ennél is fontosabb, hogy a Nym a VPN-nél is megbízhatóbb védelmet biztosít. Emellett magas minőségű szolgáltatásokra is ad támogatást alacsony késleltetéssel.

Ha mélyebben érdekel a Nym hálózat: Nym protokoll: az adatvédelemre fókuszáló blokklánc megoldás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.