Chiphiány miatt leálltak a General Motors észak-amerikai gyárai

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Chevrolet, GMC, Cadillac és Buick gépkocsimárkák anyavállalata, a General Motors tegnap jelentette be, hogy a globális chiphiány miatt hat észak -amerikai gyárában ideiglenesen leállítja a termelést. A GM a legújabb autógyártó, amelyet érint a mikrochipek és félvezetők globális hiánya.

A lépés a GM négy egyesült államoki, illetve négy másik mexikói és kanadai üzemét érinti és ezzel időszakosan kiesik a GM legjövedelmezőbb járműveinek, a SUV-ok és a kisteherautók gyártása.

„Az állásidő alatt több érintett üzem, köztük Fort Wayne és Silao üzemi befejezetlen járműveit javítjuk és kiszállítjuk a kereskedőknek, hogy segítsünk kielégíteni termékeink iránti erős vásárlói igényeket”írta egy szóvivő. „Bár a helyzet továbbra is bonyolult és nagyon folyékony, továbbra is bízunk abban, hogy csapatunk továbbra is képes kreatív megoldásokat találni, hogy minimálisra csökkentse a legnagyobb igényű és korlátozott kapacitású járműveinkre gyakorolt hatást.”

Ez a második alkalom, hogy a General Motors a chiphiányra válaszul ideiglenesen fel kell hogy függessze a termelést. Az Észak-Amerikában vezető autógyártó korábban áprilisban volt kénytelen két hétig üresjáratban üzemelni.

A GM egyébként nincs egyedül a félvezető chipek globális hiányából fakadó problémákkal. Gyakorlatilag minden komolyabb autógyártó kénytelen volt visszafogni vagy egyenest leállítani a termelést, beleértve a Volkswagent, a Fordot és a Toyotát is. Sőt, még a Tesla is hasonló lépésre kényszerült még annak ellenére is, hogy faktorokkal kevesebb járművet gyárt, mint a legtöbb riválisa. A hiány miatt több esetben át kellett írnia járműveinek szoftvereit, hogy azok alternatív chipeket is támogathassanak. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója egy korábbi részvényesi meeting során kijelentette, „a globális chiphiány továbbra is elég súlyos”.

banner

Hogy mekkora termelési volumen esik így ki a GM leállás miatt, az még kérdéses, de Mary Barra vezérigazgató már bejelentette, hogy a globális hiány miatt mintegy 1,5–2 milliárd dollár adózás előtti eredmény kiesést várnak.

A chiphiány az év elején kezdett elharapózni. Elsődleges okainak a pandémiát, a gyárakban bevezetett távolságtartást, illetve a táblagépek, laptopok, okostelefonok és elektromos autók iránti rohamos keresletbővülést tartják. A hiány epicentrumában a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. áll, ami a friss Kína kontra Tajvan csörte kellős közepébe csöppent közvetetten miután Kína az év elején többször is megsértette tajvani légterét és ezzel az ország szuverenitását így okozva újabb diplomáciai bonyodalmat.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.