Chiphiány miatt leálltak a General Motors észak-amerikai gyárai

A Chevrolet, GMC, Cadillac és Buick gépkocsimárkák anyavállalata, a General Motors tegnap jelentette be, hogy a globális chiphiány miatt hat észak -amerikai gyárában ideiglenesen leállítja a termelést. A GM a legújabb autógyártó, amelyet érint a mikrochipek és félvezetők globális hiánya.

A lépés a GM négy egyesült államoki, illetve négy másik mexikói és kanadai üzemét érinti és ezzel időszakosan kiesik a GM legjövedelmezőbb járműveinek, a SUV-ok és a kisteherautók gyártása.

„Az állásidő alatt több érintett üzem, köztük Fort Wayne és Silao üzemi befejezetlen járműveit javítjuk és kiszállítjuk a kereskedőknek, hogy segítsünk kielégíteni termékeink iránti erős vásárlói igényeket”írta egy szóvivő. „Bár a helyzet továbbra is bonyolult és nagyon folyékony, továbbra is bízunk abban, hogy csapatunk továbbra is képes kreatív megoldásokat találni, hogy minimálisra csökkentse a legnagyobb igényű és korlátozott kapacitású járműveinkre gyakorolt hatást.”

Ez a második alkalom, hogy a General Motors a chiphiányra válaszul ideiglenesen fel kell hogy függessze a termelést. Az Észak-Amerikában vezető autógyártó korábban áprilisban volt kénytelen két hétig üresjáratban üzemelni.

A GM egyébként nincs egyedül a félvezető chipek globális hiányából fakadó problémákkal. Gyakorlatilag minden komolyabb autógyártó kénytelen volt visszafogni vagy egyenest leállítani a termelést, beleértve a Volkswagent, a Fordot és a Toyotát is. Sőt, még a Tesla is hasonló lépésre kényszerült még annak ellenére is, hogy faktorokkal kevesebb járművet gyárt, mint a legtöbb riválisa. A hiány miatt több esetben át kellett írnia járműveinek szoftvereit, hogy azok alternatív chipeket is támogathassanak. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója egy korábbi részvényesi meeting során kijelentette, „a globális chiphiány továbbra is elég súlyos”.

Hogy mekkora termelési volumen esik így ki a GM leállás miatt, az még kérdéses, de Mary Barra vezérigazgató már bejelentette, hogy a globális hiány miatt mintegy 1,5–2 milliárd dollár adózás előtti eredmény kiesést várnak.

A chiphiány az év elején kezdett elharapózni. Elsődleges okainak a pandémiát, a gyárakban bevezetett távolságtartást, illetve a táblagépek, laptopok, okostelefonok és elektromos autók iránti rohamos keresletbővülést tartják. A hiány epicentrumában a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. áll, ami a friss Kína kontra Tajvan csörte kellős közepébe csöppent közvetetten miután Kína az év elején többször is megsértette tajvani légterét és ezzel az ország szuverenitását így okozva újabb diplomáciai bonyodalmat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.