A Coinbase beszállt az állami blokkláncelemző játékba. Értsd: kémkedésbe.

A kriptovaluta tőzsdeóriás megállapodást kötött az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatallal (Drug Enforcement Administration – DEA) és az Adóhivatallal (Internal Revenue Service – IRS). A megállapodások tárgya a „Coinbase Analitika” (Coinbase Analytics), ami egy kripto elemzési eszköz.

A Coinbase Analitika vélhetően szorosan kapcsolódik a teljes termékpalettájukhoz. Egy dátum nélküli álláshirdetés alapján a termékmenedzsere együttműködik például a Coinbase fizetések és kripto divíziójával is többek között.

Kapcsolódó: A pénz szaga: JPMorgan ügyfelei között a Coinbase és Gemini tőzsdék

„Nem használjuk a felhasználók adatait”

Ennek ellenére a Coinbase nyilatkozata alapján, a most értékesített elemző szoftverük nem használ és soha nem is használt semmilyen belső felhasználói adatot.

„A Coinbase Analitika adatai teljes mértékben online, nyilvánosan elérhető adatokból származnak és nem tartalmaznak semmilyen személyes azonosításra alkalmas információt, attól függetlenül, hogy az illető használja-e a Coinbase-t vagy sem” – nyilatkozta a Coinbase szóvivője.

A kriptotőzsde a megállapodásokkal egy népes társasághoz csatlakozik – több kriptoelemző vállalat is verseng az állami torta egy szeletéért, mint például a Chainalysis, az Elliptic vagy a CipherTrace. A különböző állami hatóságok egyébként rendszeresen kötnek sokszor több évre szóló, milliókat érő megállapodásokat kriptocégekkel a nyomkövető szoftvereikért cserébe.

A Coinbase most megnyeri a versenyt?

“Ez a legolcsóbb elemző eszköz a piacon, és ez rendelkezik a legtöbb funkcióval ennyi pénzért” – olvasható a DEA májusi tájékoztatójában. A rendelkezésre álló nyilvános információ azonban annyira kevés, hogy ezeknek a funkcióknak a sajátosságai nem láthatóak belőle. Az azonban biztos, hogy ezek a funkciók egyediek a piacon, mivel az IRS áprilisi közleménye megjegyzi, hogy a Coinbase Analytics „továbbfejlesztette és finomította a hatékonyabb nyomozást segítő képességeket, olyan funkciókkal, amelyek jelenleg a piacon nem találhatók meg más eszközökben”.

A Coinbase megerősítette, hogy az Analitika pénzügyi intézmények és rendészeti szervek számára egyaránt elérhető, és azt belső vizsgálatok során használják.

“Ez egy fontos eszköz, amivel meg tudunk felelni a szabályozási követelményeknek és meg tudjuk vele védeni az ügyfeleink pénzeszközeit is” – tette hozzá a Coinbase.

Sem a DEA, sem az IRS nem hozta nyilvánosságra a várható ügyleteik értékének alsó határát, és a weboldalaik alapján ezeket még nem is véglegesítették. Mindkét szerv több éves megállapodást szeretne a Coinbase-el, a DEA megállapodása nem haladja meg a 250.000 dollárt.

Kapcsolódó: Forrong a Twitter a Coinbase újabb húzása után

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük